ZLOČIN

Staricu ugušili, supruga joj mučili: Svirepim ubicama po 40 godina zatvora

Optuženi tokom suđenja nisu priznali krivično djelo koje im je stavljeno na teret, već su krivicu svaljivali jedan na drugog

Starac zadobio lomove. Agencije

Piše: Dž. P. / Avaz.ba

21.6.2019

Monstruozni zločin u Brezojevicama kod Plava, kada je 31. maja 2017. u svojoj kući likvidirana Gordana Dašić (84) i zvjerski pretučen njen suprug Vuko (82), dobio je epilog u Vrhovnom sudu Crne Gore.

Najveća sudska instanca potvrdila je odluku Krivičnog vijeća Višeg suda u Bijelom Polju kojim je predsjedavao sudija Vukomir Bošković, kojom su Marko Šoškić (24) iz Plava i Aleksandar Konatar (35) iz Bijelog Polja osuđeni na po 40 godina zatvora zbog krivičnog djela teško ubistvo. Nikoli Kneževiću (23) iz Plava potvrđena je kazna od dvije godine zatvora zbog krivičnog djela neprijavljivanje počinilaca krivičnog djela.

Optuženi Konatar i Šoškić tokom suđenja nisu priznali krivično djelo koje im je stavljeno na teret, već su krivicu svaljivali jedan na drugoga.

Prema navodima optužnice, oni su u plavskom selu Brezojevice provalili u kuću staraca. Potom su tražeći novac, poslije batinanja, davljenja konopcem i užasnih muka koje je pretrpjela, ugušili ženu, a njenog supruga mučili, zahtijevajući od njega da im da 100.000 eura, koliko su mislili da krije u kući.

Poslije svirepog zločina, koji je po monstruoznosti nadmašio mnoge u ovoj državi, policija je poslije nepuni sat od zločina uhapsila ubice Šoškića i Konatara. Konatar je uhapšen nedaleko od mjesta zločina, na magistrali Andrijevica - Plav, gdje je čekao prijevoz da bi pobjegao. Vrlo brzo je propjevao, pa je uslijedilo i hapšenje Šoškića.

Kod Konatara su pronađene krvave novčanice iz novčanika nesretnog starca, kome su polomili rebra, vilicu i ruku, a poslije privođenja u zgradu policije u Plavu, vrlo brzo je počelo međusobno optuživanje tandema odranije poznatog policiji, ali su nalazi forenzičara potvrdili da su zločin počinili obojica, tukući nesretnu ženu pesnicama i tvrdim predmetom, vezivali je konopcem i telefonskim kablom i mučili da bi priznala gdje drže novac. Nakon zlostavljanja umrla je od posljedica gušenja.

Svirepe ubice su u kući domaćina upale razbijajući prozor na podrumu, a potom nastavili krvavi pir vezujući nemoćne starce konopcima, poslije čega su uslijedili tortura i ubistvo, vjerovatno kada je starica prepoznala komšiju Šoškića.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.