KRIMINAL

Presuda u Sudu BiH: Deset godina i osam mjeseci za falsificiranje dokumenata

Oni su od 2013. do kraja juna 2016. godine na području BiH i Srbije prema nalogu članova grupe ovjeravali neistinit sadržaj u postupku dobijanja isprava BiH

Sud BiH: Izrečene kazne. Arhiva

Piše: Dž. P.

21.6.2019

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Izeta Redžovića na kaznu zatvora od pet godina i osam mjeseci, a Bojana Raonića na pet godina za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelima falsificiranje isprave i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Oni su od 2013. do kraja juna 2016. godine na području BiH i Srbije prema nalogu članova grupe ovjeravali neistinit sadržaj u postupku dobijanja isprava BiH.

Članovi grupe su nezakonito koristili lične podatke osoba s dvojnim državljanstvom BiH i Srbije, ali koje nisu imale lične karte i putne isprave BiH, a potom podatke prodavali korisnicima lažnih identiteta.

Na osnovu takvih falsificiranih dokumenata, te u pratnji članova grupe za organizirani kriminal, u nadležnim policijskim upravama na području Sarajeva i Mostara predavali su zahtjeve za prijavu prebivališta i lažne dokumente s podacima drugih osoba uz njihove fotografije.

Organi su, postupajući po zahtjevima, ovjeravali neistinite sadržaje u ispravama tako što su uzimali otiske prstiju i potpise, te izdavali lične karte i pasoše kao da je riječ o osobama čije lične podatke koriste.

Iz Suda BiH je saopćeno da je presuda donesena nakon održanog glavnog pretresa u krivičnom predmetu protiv optuženih Izeta Redžovića, Bojana Melezovića, Saliha Bote, Admira Malića, Nedžada Bajrovića, Mithata Veje i Bojana Raonića.

Bojan Melezović, Salih Bota, Admir Malić, Nedžad Bajrović, Mithad Vejo i Bojan Raonić su istom presudom oslobođeni optužbe. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.