NA LICU MJESTA

Avazova patrola: Vozača alkotestirali, a on pušio nargilu

Detaljno češljanje vozila i osoba. T. Saletović

Piše: A. KAPO

24.6.2019

- Da ste malo ranije došli, bila je akcija s kolegama iz Kriminalističke policije, pao je mladić sa marihuanom - kažu nam pripadnici Jedinice za specijalističku podršku (JZSP) Ministarstva unutrašnjih poslova Bosanskopodrinjskog kantona Goražde (MUP BPK), s kojima je ekipa “Avaza” bila u noći sa subote na nedjelju.

Puna oprema

U krugu policije zatekli smo Alfa Romeo, u kojem je bio prijestupnik. Policajci kažu da će vozilo biti kriminalistički obrađeno. Naši domaćini, dok oblače punu opremu u odvojenom objektu gdje se nalazi JZSP, govore nam da nemaju problema kao u nekim većim gradovima u BiH, pogotovo u bh. prijestonici. Razbojništva skoro da se i ne događaju, poneka provala, većinom u prodavnice, posjedovanje narkotika, pijani vozači, tuče i to bi bilo, otprilike, ono s čim se susreću goraždanski specijalci.

To, međutim, ne znači da nemaju posla, jer se Goražde nalazi u blizini tromeđe BiH – Crna Gora – Srbija pa je frekvencija vozila pojačana, pogotovo ljeti, kad dolazi dijaspora. Ni Goražde neko vrijeme nisu zaobišle krađe vozila.

- U više pravaca vrlo lako pobjegnu na teritoriju Republike Srpske, a postoji čak i šumski put kojim se može sići u Hrenovicu – pojašnjavaju nam policajci.

Krećemo u obilazak goraždanskih ulica, koje su prepune šetača. U obližnjim kafićima je muzika uživo, alkohol se pije u velikim količinama pa policajci oči drže otvorenima. Gosti nas s velikom znatiželjom posmatraju. Policajci nemaju posla pa prave punkt na ulazu u Goražde. Češljaju se vozila i osobe, ali sve je uredno.

Odlazimo u obilazak Rorova, najpoznatijeg izletišta, s kojeg se Goražde vidi kao na dlanu. Zatičemo tri skupine mladića, koji se kontroliraju. Policajcima pažnju privlače momci u Golfu pa slijedi detaljan pregled. I ovog puta sve je uredno.


Kontrola na izletištu Rorovi. T. Saletović

Limenke piva

Nemamo vremena za predah, jer stiže poziv šefa smjene da na parkingu mladići puštaju glasnu muziku iz vozila. Zatekli smo dvojicu muškaraca s limenkama piva. Policajci su im naredili da ugase muziku. Uslijedio je pregled, ali nije pronađeno ništa sporno. Policajci ih upozoravaju da pijani ne upravljaju vozilom, jer će biti sanksionirani.

Naši domaćini prave novi punkt i kontroliraju na desetine vozača. Za jednog sumnjaju da je pijan pa je uslijedio alkotest, koji je pokazao tri nule. Policajcima je vozač Peugeota bio sumnjiv, jer su mu oči bile skoro sklopljene. Ispostavilo se da je pušio nargilu. Ipak, “počašćen” je prekršajnim nalogom, jer kod sebe nije imao vozačku dozvolu.


Alkotestiranje vozača pokazalo tri nule. T. Saletović

Dolaze i u Sarajevo

Malo je poznato da i pripadnici JZSP MUP-a BPK pomažu kolegama iz Sarajeva. To se posebno odnosi kad su na programu utakmice ili kad se održavaju veći protesti. Policajci nam kažu da i operativno imaju odličnu saradnju s drugim policijskim agencijama.

Uništio Mercedes

Na kraju smjene naših domaćina, stigla je dojava da se dogodila nesreća. Na cesti smo zatekli tragove ulja, ali ne i vozilo. Ispostavilo se da je vozač starog Mercedesa udario u trotoar, ali je uspio skloniti uništeno vozilo ispred obližnje prodavnice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.