SPLIT

Oprez na moru: Kako je hrvatska banka nasamarila Sarajku

Tvrdi da će idući put ići kod švercera

Sarajka ogorčena zbof prevare. Ilustracija

Piše: Dž. P. / Avaz.ba

26.6.2019

Jedna Sarajka doživjela je veliku neprijatnost kada je u Splitu otišla na bankomat jedne od vodećih hrvatskih banaka kako bi razmijenila novac. Nije ni slutila da će biti nasamarena.

– Čim sam se prošli četvrtak iskrcala iz autobusa, išla sam potražiti bankomat. I ovoga puta, već po nekoj navici, odabrala sam onaj u vlasništvu banke koja je u sestrinskom odnosu preko zajedničkog stranog vlasnika s mojom bankom u Sarajevu. Unijela sam iznos od hiljadu kuna (265 KM), za što je terećen moj tekući račun u konvertibilnim markama. Mogla sam odabrati isplatu u eurima, ali ja sam se zbog praktičnosti i dobrih prijašnjih iskustava odlučila za isplatu u kunama – kaže Sarajka.

U prvi mah nije shvatila tečajnu igru, već tek kada je kasnije sjela na kafu i uhvatila se kalkulatora.

– Za 145,98 eura, koliko mi je skinuto nakon konverzije iz KM, dobila sam hiljadu kuna. Kada se to podijeli, ispada da jedan euro vrijedi 6,85 kuna (1,80 KM). Da ne bi bilo zabune, problem nije bio u prvom koraku i pretvaranju maraka u eure, gdje je primijenjen službeni omjer od 1,9558 KM za jedan euro, već upravo u pretvaranju iz eura u kune. Odmah sam otišla na web-stranicu banke, pa potom i Hrvatske narodne banke, gdje je uredno za taj dan bio naveden tečaj od 7,3 kuna (1,90 KM) za jedan euro. Ništa mi nije bilo jasno, osim da sam zakinuta – kaže Sarajka.

Predočila je isplatni listić s bankomata na kojem je velikim slovima navedeno da je provizija 0,00 posto.

– To me najviša iziritiralo, jer je u mom slučaju, a vjerovatno i stotina drugih, jasno da ta banka uzima osam posto naknade za mjenjačke poslove. Ako je tako, a očito da jest, onda bi to trebalo jasno i pisati, a ne da nas vuku za nos – rekla je Sarajka.

– Idući put ću ponijeti eure i ravno kod švercera. Tamo me barem neće praviti ovolikom budalom – poručuje ona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.