IZ POŽUTJELIH SPISA

Zločin u tami sarajevskog noćnog kluba pod lupom MOĆNOG GADAFIJA

Hasan Ibrahimi mesarskim nožem u kafe-baru “Bel Ami” sa 11 udaraca izmasakrirao Kraimija Omara Giuma, koji je studirao za pilota na Vazduhoplovnoj tehničkoj vojnoj akademiji u Rajlovcu

Ibrahimi: Sliku koju je poslao Karkinu 1987. godine iz zatvora. Avaz

Piše: BORKA CERIĆ

29.6.2019

Vojni i državni vrh bivše SFRJ bio je na nogama nakon što je 12. juna 1981. godine u sarajevskom noćnom baru “Bel Ami” ubijen državljanin Libije Kraimi Omar Gium, koji je studirao na Vazduhoplovnoj tehničkoj vojnoj akademiji u Rajlovcu.

Svi su tražili smrtnu kaznu za ubicu Hasana Ibrahimija (22), koji je sa jedanaest udaraca mesarskim nožem u WC-u noćnog bara izmasakrirao libijskog pitomca. Prvo mu je sleđa zadao tri udarca u vrat, potom četiri udarca u lice kad se Libijac okrenuo da bježi te ga je još četiri puta ubo u lijevu stranu grudi, što je dovelo do naglog krvarenja.

Ibrahimi je pokušao pobjeći, ali ga je u tome spriječilo osoblje kafe-bara, koje je čulo krik iz WC-a. Izbodeni Libijac uspio je izaći iz WC-a držeći se za stomak te je umro još u padu u unutrašnjosti objekta.

Osuđen iste godine

Ubistvo libijskog studenta koji se obučavao za pilota, umalo je izazvalo međunarodni incident, a sudski postupak odvijao se pod budnim okom Socijalističke narodne arapske džamahirije Libije i njenog predsjednika Muamera el-Gadafija. Ubistvo Omara Giuma desilo se pred očima 22-godišnjeg Anvara el-Merimea, pitomca Vojne akademije u Rajlovcu, kojem je Muamer el-Gadafi bio tetak.

Anvarova majka bila je sestra Gadafijeve druge žene i za njega je, vjerovatno, bilo rezervirano mjesto komandanta eskadrile na avionima Orao, koje je Jugoslavija, prema ugovoru Tito - Gadafi iz 1974. godine, isporučivala nesvrstanoj Libiji. Centar avionske industije bio je u Bosni i Hercegovini, u mostarskoj kompaniji “Soko”. Ugovor o vojnoj saradnji podrazumijevao je i školovanje pilota, što je za Jugoslavensku naordnu armiju bio veliki biznis. Jednu godinu školovanja po pilotu Libija je plaćala 75.000 dolara.

Zahtjev Vojne akademije u Rajlovcu iz 1982. godine: Libija tražila da im se dostavi presuda. Avaz

Jugoslavenski ambasador uvjerio je Gadafija da su libijski studenti tu noć pili alkohol i da se nisu trebali petljati sa psihičkim bolesnikom. Ugovor o isporuci aviona nije doveden u pitanje.

Ibrahimi, koji je kao maloljetnik osuđivan za krađu, boravio je u popravnim domovima u Negotinu i Zemunu te neko vrijeme zbog krađe i u italijanskom zatvoru, a na kraju je izbjegao smrtnu kaznu i 22. septembra 1981. osuđen je na 14 godina zatvora.

Vijeće tadašnjeg Okružnog suda u Sarajevu, kojim je predsjedavao sudija Rizah Hadžić, nije prihvatilo da je riječ o svirepom ubistvu.

Zašto je kobnog dana Ibrahimi ponio mesarski nož, nije do kraja razjašnjeno, jer Sud nije podlegao njegovim pričama o crnim ljudima, đavolima s trozupcem koji ga proganjaju da ga ubiju i bijelom bogu Evrope kojim se on predstavljao.

Ostavio piće na pultu

U starom spisu koji se čuva u arhivu Kantonalnog suda u Sarajevu, navedeno je da je kobnog 12. juna 1981. ubijeni bio sa prijateljima u diskoteci “Dansing” na Pofalićima, nakon čega su u 23.15 sati došli u kafe-bar “Bel Ami”. Omar, Anvar el-Merime i još dvojica prijatelja stali su za pult prekoputa šanka za kojim je do prije koju minutu bio Ibrahimi, koji je tu ostavio svoj konjak s limunom i otišao do WC-a.

Razlog za ubistvo, kako se ispostavilo, bila je kutija cigareta “marlboro”, za koju su obje strane tvrdile da im pripada.

- Kad sam se vratio iz WC-a, vidio sam ih za portalom i rekao sam im da se pomjere. Potom sam vidio Arapa koji je prošao s djevojkom i gledao me oštro i provokativno i ja sam ga drsko pogledao i prekrstio se. Ova dvojica su se na to nasmijala, a naročito onaj koji me pozvao u WC. On je premještao moju kutiju cigareta na šanku i izgledao je  provokativno. Jedan me pitao jesu li to moje cigarete. Tada je u meni počelo sve da vri - rekao je Ibrahimi, koji je u tom momentu u Omaru vidio jednog od crnih ljudi iz Pariza koji su mučili njega i njegovu djevojku, prostitutku, i htjeli da ga ubiju.

Ubijeni trzao glavom

Konobar Arif Ramić potvrdio je na suđenju da je Hasanu prodao kutiju cigareta “marlboro”, koju je on otvorio s donje strane. Anvar el-Merime tvrdio je da su cigarete Omarove i da ih je na isti način otvarao.

Anvar je kazao da nisu stavili primjedbu Ibrahimiju što je uzeo cigaretu od Omara, već da su to samo prokomentirali.

- Omar je rekao optuženom: “To su moje cigarete, a ako nemaš cigarete, treba da upitaš da bi uzeo cigaretu ili, ako nemaš cigarete, ja ću ti ih kupiti.” Rekao sam Omaru da ušuti, a nisam primijetio da je okrivljeni bio uvrijeđen - izjavio je Anvar, istaknuvši da je Omar znao raditi manje trzaje glavom te da nije napravio nikakav gest kojim je pozvao optuženog da pođe za njim u WC.

Okrivljeni bio isprovociran

Anvarovo svjedočenje bilo je ključno za Vijeće, koje je ustvrdilo da je Ibrahimi ipak bio isprovociran.
Vještaci su utvrdili da je imao nizak prag tolerancije na frustracije i da je spreman burno reagirati na podražaje.

Religiozne ideje koje je uplitao u kritični događaj, vještaci su nazvali simulativnim ponašanjem.
Vrhovni sud RBiH prihvatio je 6. oktobra 1988. Ibrahimijev zahtjev za vanredno ublažavanje te je preinačio kaznu na 13 godina i šest mjeseci zatvora.

Visoki suhonjavi čovjek u Ferhadiji

Slučaj Hasana Ibrahimija u svojoj biografskoj knjizi, izdatoj 2010. godine, analizirao je njegov branilac, sarajevski advokat Fahrija Karkin. U odjeljku “Hasan Ibrahimi - ubistvo libijskog pilota (1881)” pod naslovom “Najmlađi bijeli bog Evrope” saznajemo da je Hasan 1988. godine na kraju ipak proglašen neuračunljivim te da je prebačen u Dom za osobe s duševnim smetnjama i zaostalošću u Bakovićima.

- Sarajlije koje šetaju Ferhadijom, često se zgražavaju nad izgledom visokog suhonjavog čovjeka s cigaretom u ustima, koji čvrsto drži najlonsku kesu, punu kutija cigareta. Sve su kutije otvorene s donje strane. Hasan dolazi pred kafić “Rafaelo” kada mu ponestane cigareta. Poznaje lice svog advokata, posuđuje pare i odlazi bez riječi kupiti cigarete kao nikada - navodi Karkin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.