ALARMANTNO

Srbijanci i Crnogorci rame uz rame s najopasnijim južnoameričkim narkokartelima

Srbi imaju posebnu ulogu u švercu kokaina. Agencije

A. Ka. - Avaz.ba

1.7.2019

Srpski i crnogorski mafijaši nalaze se u samom vrhu šverca kokaina iz Latinske Amerike u Evropu, a po svojoj organiziranosti i načinu rada, mogu da pariraju i najopasnijim južnoameričkim narkokartelima, zaključeno je na konferenciji koja je prošle sedmice održana povodom Međunarodnog dana borbe protiv narkotika.

Radomir Popović iz Službe za borbu protiv droge MUP-a Srbije objašnjava da su Srbijanci u velikom procentu umiješani u trgovinu drogom. Posljednjih godina trgovina kokainom je u ekspanziji.

- Kokain je jedna od droga koje su u Srbiji i u svijetu u porastu. Naši ljudi mogu da pariraju kolumbijskim kartelima po organiziranosti i kontaktima. Riječ je o ljudima koji su u zemlje Južne Amerike otišli da rade u prašumama, ali su ostvarili toliko dobre kontakte da su u međuvremenu preuzeli posao - kaže Popović.

Srpska mafija je prije petnaestak godina počela formirati međunarodne grupe za šverc kokaina i tada je povezanost kriminalaca iz Srbije i Crne Gore s narkokartelima iz Južne Amerike postala izuzetno jaka. Dileri s Balkana kokain kupuju od Peruanaca, Kolumbijaca ili Bolivijaca koji ga uzgajaju i pakuju za transport. Droga zatim stiže do luka u Španiji, Holandiji i Grčkoj.

Tržište za trgovinu drogom orijentirano je na Evropu, jer je cijena kilograma kokaina u Americi pala i dosta je niža od cijene za kilogram u Evropi. Srbi imaju posebnu ulogu u švercu kokaina. Oni organiziraju prijevoz, nabavku i imaju direktne veze s proizvođačima droge. Srbi u inozemstvu uglavnom organiziraju takozvani sabirni centar, odakle kreće transport.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.