NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Tražili narkotike, pronašli tablete za bolju erekciju

Pripadnici JZSP MUP-a ZDK u saradnji s kolegama iz PS Visoko pojačano kontrolirali vozila i osobe

Piše: A. KAPO

1.7.2019

Visoko je godinama važilo za mjesto gdje se najbolje prave i suše suhomesnati proizvodi ili gdje možete kupiti kvalitetnu kožnu jaknu.

Duge cijevi

Nekad je sinonim za ovaj gradić, udaljen tridesetak kilometara od Sarajeva, bio i Fudbalski klub Bosna, ali istraživanjem Semira Osmanagića, koji je formirao Arheološki park „Bosanska piramida Sunca“, sve se okrenulo naopačke, pa je Visoko preko noći postalo nezaobilazna turistička destinacija u BiH.

To je ujedno značilo i više posla za pripadnike Jedinice za specijalističku podršku (JZSP) Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i njihove kolege iz Policijske stanice (PS) Visoko, s kojima je ekipa „Avaza“ bila u noći s petka na subotu.

Kontrola vozača. T. Saletović

Naši domaćini u zgradi PS Visoko organiziraju sastanak, gdje nas upoznaju s tim da im je u planu pojačana kontrola vozila i osoba.

- Visoko se križa sa svim važnijim putnim pravcima – Sarajevo – Zenica, Sarajevo – Kiseljak... U nekim akcijama dodatni nam je problem što se u Visoko može ući i izaći iz više pravaca, pa je nekad nemoguće sve pokriti – pojašnjavaju nam policajci.

 Naši domaćini, pod punom opremom i naoružani dugim cijevima, ne gube vrijeme. Već smo u policijskom kombiju i nakon kraće vožnje ulicama grada bosanskih piramida prave punkt.

Češljaju vozila i osobe. Za vozača Audija, stranih registarskih tablica, utvrđeno je da ga je „uhvatio“ jedan stacionirani radar i da mu je istekla vozačka dozvola, pa je „počašćen“ s dva prekršajna naloga.

Policajci provjeravaju registarsku tablicu pronađenu u gepeku Audija te je utvrđeno da pripada, kako je i sam vozač rekao, njegovom prijatelju.

Rigorozan pregled

 Vozaču Fiata, koji je također prošao rigorozan pregled, uručuje se prekršajni nalog zbog nenošenja dokumenata. Ubrzo zaustavljaju i Alfa Romeo u kojem se nalaze mladići.

Policajci ponovo temeljito češljaju vozilo i pronalaze rizle i metalnu kutijicu s tabletama. Dovoljno za uzbunu i dodatna pitanja policajaca.

- Šta je ovo? - pita policajac.

Vozač sramežljivo odgovara:

- Ma brate, tablete za seks.

Ubrzo ponovo mijenjamo lokaciju pa policajci prave punkt kod naplatnih kućica za autoput.

I ovog puta sve je prošlo uredno.

Specijalci češljali vozila i uručivali prekršajne naloge. T. Saletović

Obilazak B. Mahale i izletišta Ravne

Tokom patroliranja obišli smo i naselje B. Mahala i izletište Ravne. Na prvoj lokaciji, gdje se često okupljaju narkomani, zatječemo mladića s dvije djevojke, ali nije pronađeno ništa sporno. S druge strane, na izletištu smo zatekli mladiće koji su ispijali pivo. Policajci ih upozoravaju da ne upravljaju vozilima, jer će biti sankcionirani.

U Passatu s bocom vina

U mjestu Ljetovik, gdje pretežno žive Romi, zatječemo Passat s razbijenom šoferšajbnom u kojem se nalazi vozač s bocom bijelog vina. Ide pregled vozila, ali i ovog puta sve je uredno. Vozača alkotestiraju, ali je napuhao u granicama dozvoljenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.