VIŠEGRAD Kontroverzni paroh Bojan Glišić

Novi detalji o popu koji je prodao eksploziv: Od duhovnog vođe do kriminalca

Osim eksploziva, u Glišićevom vozilu pronađeni i municija, mina, više komada inicijalnih kapisli, SIM kartica i mobilni telefoni

Al. BAJRAMOVIĆ - B. CERIĆ
05.07.2019 17:50

Radio u više gradova

Foto: Agencije

Sveštenik u Eparhiji Višegrad Bojan Glišić uhapšen je jučer u policijskoj akciji “Lotika” zbog sumnje da se bavio preprodajom oružja i eksploziva, vijest je koja je šokirala javnost u BiH. Uhapšen je u trenutku primopredaje prikrivenim inspektorima, s kojima je dogovarao prodaju ne znajući da je riječ o policajcima.

Dvije lokacije

Mirna Miljanović, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, rekla je da je akcija “Lotika” bila usmjerena na razbijanje kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenom proizvodnjom i prometom minsko-eksplozivnih sredstava, kao i vatrenim oružjem.

  • Sveštenik uživa u raftingu
    Sveštenik uživa u raftingu Foto: (Društvene mreže)

- U Rogatici i Višegradu je prilikom pretresa oduzeto skoro dva kilograma različitog eksploziva, više komada inicijalnih kapisli, mina rasprskavajućeg usmjerenog djelovanja (MRUD), više komada municije različitog kalibra, SIM kartica i mobilnih telefona - kazala je Miljanović.

Uhapšeni Glišić sproveden je nakon kriminalističke obrade u Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo, Područna kancelarija Višegrad.

Bojan Glišić je paroh koji je radio u Zenici, Višegradu, a u posljednje vrijeme u Borikama kod Rogatice. Njegov otac Petar, turistički radnik iz Višegrada, potvrdio nam je da je policija kod Bojana u automobilu pronašla određenu količinu eksploziva.

  • Glišić (desno): Druženje u kafanama
    Glišić (desno): Druženje u kafanama Foto: (Facebook)

- Nikad niko u porodici nije bio kriminalac, normalna smo porodica, koja nikad nije imala problema sa zakonom, ali u današnje vrijeme sve se može. Korektno je sve bilo od policije. Našli su nekih stvari koje se ne smiju držati i to je to. Nikad nije imao problema sa zakonom - kazao nam je Petar Glišić.

U Crkvenoj opštini u Višegradu nisu mogli komentirati hapšenje sveštenika Glišića, očekujući stav Mitropolije dabrobosanske.

Prebrojavao Srbe

Kontroverzni sveštenik Bojan Glišić poznat je po bahatom demonstriranju nepoštivanja simbola Bosne i Hercegovine. Glišić je 2012. godine, kao paroh u Zenici i predstavnik Srpske pravoslavne crkve, odbio ustati za vrijeme intoniranja himne Bosne i Hercegovine na svečanosti Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici. Kad su počeli taktovi himne, osim što je ostao da sjedi, u nakani da ustanu spriječio je i svoje saradnike Draženka Ubiparipovića i Danijelu Nikolić povukavši ih za ruku.

Glišić je iste godine izazvao negodovanje zbog svojih izjava o prebrojavanju srpskih porodica u Zenici, aludirajući da je došlo do „čišćenja“ Srba u ovom gradu. Tom prilikom je kritizirao vlast u Republici Srpskoj da zaobilazi zeničke Srbe.

  • Oduzeta municija
    Oduzeta municija Foto: (Policija)

Radio u zeničkom zatvoru

Glišić je dugo godina radio kao sveštenik u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Zenici i vodio vjerske obrede u Kaznenopopravnom zavodu Zenica. Zahvaljujući njegovim pričama o zatvoru, beogradski biznismen i humanitarac Vojkan Krstić poklonio je u februaru ove godine zeničkom zatvoru teretanu za zatvorsku stražu te aparate za mjerenje pritiska i šećera u krvi.

Voli druženja u kafani 

Sveštenik Bojan Glišić aktivan je i na društvenoj mreži Facebook, a prema njegovim objavama, vidi se da mu nije mrsko druženje po kafanama uz kapljicu kvalitetnog vina. Česta su njegova druženja s građanima pa ovaj sveštenik s njima uživa u raftingu na Drini i u igranju malog fudbala. Oženjen je i otac troje djece.

Komentari

NA VRH