NA LICU MJESTA Anegdota obilježila noćnu smjenu s kiseljačkim plavcima

"Avazova" patrola: Koliko promila alkohola je potrebno za upalu mišića

Pijani vozači dobili zaslužene kazne

Dž. PORAČANIN
08.07.2019 20:00

Pijanci za volanom, pretresi sumnjivih osoba i automobila, divljanje vozača na parkinzima, samo su neke od situacija kojima je svjedočila ekipa „Dnevnog avaza“ u noći s petka na subotu s pripadnicima Jedinice za javni red i mir Policijske uprave Kiseljak pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona.

Podijeljeni zadaci

Dok se sačinjava plan rada za noćnu smjenu i dijele zadaci, komandir PU Kiseljak Nijaz Klisura nam govori da nemaju problema kao u nekim većim bh. gradovima, ali naglašava da ovaj grad graniči sa Sarajevskim i Zeničkom-dobojskim kantonom, zbog čega je frekvencija vozila pojačana, naročito petkom i subotom, kada, kako nam je rekao, Kiseljak „zaživi“.

  • Detaljan brifing prije akcije
    Detaljan brifing prije akcije Foto: S. Saletović

- Naši pripadnici kontinuirano provode aktivnosti u cilju poboljšanja stanja sigurnosti saobraćaja. O uspješnosti ove akcije najbolje govori podatak da su samo u toku ove godine uhapšena 254 vozača zbog vožnje u pijanom stanju s više od 1,5 promila alkohola u krvi – pojasnio nam je Klisura.

Više nema čekanja i krenuli su u akciju. U ulici Sarajevska cesta postavljaju punkt. U fokusu su im mlađi vozači skloni pijančenju.

Nakon nekoliko kontroliranih vozača koji su nastavili vožnju bez sankcija, jer je sve bilo regularno, policajcima je za oko zapao BMW za čijim se volanom nalazio B. T.

Vozač je zaustavljen i alkostestiran. Alkotest pokazuje da je pio. Imao je 0,3 promila i tu je zaradio prekršajni nalog. Kako noć odmiče, pojačava se broj vozila na ulicama. Nešto poslije ponoći policajcima ususret dolazi Škoda Fabia. Vozač D. B. je sumnjiv pa im ništa drugo nije preostalo nego da ga zaustave.

U vozilu nije imao ništa ilegalno, ali policajci sumnjaju da je nešto pio. Alkotest ih uvjerava da su u pravu i pokazuje 1,21 promil alkohola. On je kao i vozač BMW sankcioniran.

Paralelno s ovim, u stanicu dolazi dojava da su djevojci izbušene gume na vozilu. Navodno iza svega stoji bivši momak. Policajci odlaze na adresu, ali ubrzo shvataju da gume nisu izbušene, već samo da je jedna ispuhala.

Djevojka negira da je to uradio bivši, mijenja priču pa policajci počinju sumnjati da ih je pozvala samo kako bi joj neko napuhao gumu. Mladići koji su se našli u blizini su joj pomogli.

- Još ima kavaljera – komentiraju kroz smijeh policajci

Haos na parkingu

Patroliranje se nastavlja obilaskom ugostiteljskih objekata. U Kiseljaku je u petak navečer otvorena nova pivnica pa su gosti pristizali sa svih strana. Na obližnjem parkingu vika i galama ko će gdje ostaviti vozilo. Pojedini nisu obraćali pažnju pa su parkirali gdje su stizali, zbog čega nastaje haos ispred pivnice.

  • Obavezno alkotestiranje na punktovima
    Obavezno alkotestiranje na punktovima Foto: S. Saletović

Policajci upozoravaju vozače da sklone svoje automobile i parkiraju ih na propisna mjesta kako bi izbjegli bilo kakav veći incident. Divljanje oko parkinga jenjava te nastavljamo s kiseljačkom policijskom ekipom obilaziti kafiće.

U objektu „Song“ trešti muzika. Već su jednom opomenuti, ali su nastavili po svom. Shvativši da će snositi određene sankcije, obećavaju stišati muziku i govore da će portalima zatvoriti objekt kako se stanari ne bi više žalili na rad kafića.

Kontrola crvenog BMW-a

Nastavljamo kružiti po kiseljačkim ulicama. Policajcima za oko zapada crveni BMW. Zaustavljaju ga i pretresaju kao i muškarca za volanom. Međutim, kod sebe nije imao ništa sumnjivo, niti je pio. Sve je regularno te ga policajci puštaju.

Komentari

NA VRH