SARAJEVO

Ponovljeno suđenje: Bjelić, Šarić i Hasić osuđeni na ukupno 29 godina zatvora

Kantonalni sud u Sarajevo. Ilustracija

Fena

8.7.2019

Nakon okončanja ponovljenog postupka, Sudsko vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) danas je proglasilo krivim Hasiba Bjelića i Emira Šarića za organizirani kriminal u vezi s utajom poreza i pranjem novca i osudilo ih na po 13 godina zatvora. 

Trećeoptužena u ovom predmetu, Ferida Hasić, koja se tereti za organizirani kriminal u vezi s pranjem novca, osuđena je na tri godine zatvora.

Krivičnopravna sankcija izrečena akterima tog slučaja u ponovljenom suđenju identična je izrečenoj u ranijem postupku, početkom jula 2018. godine.

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu/nepravomoćnu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

Sud je nakon analize/ocjene izvedenih subjektivnih i objektivnih dokaza (iskaza svjedoka, nalaza vještaka i materijalnih dokaza) utvrdio da su se stekla obilježja krivičnog djela za koja se akteri tog slučaja terete te utvrdio njihovu odgovornost za inkriminacije iz perioda 2010.-2016. godine, obuhvaćene optužnicom.

Hasib Bjelić, vlasnik benzinske pumpe "Umax Group", i Emir Šarić, vlasnik studentskog hotela "Emiran", terete se da su, zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i "Munster LTD" sa Sejšela, utajili više od četiri miliona maraka poreza, odnosno da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić, koja je bila članica kriminalne grupe kojom su rukovodili Bjelić i Šarić, oprali više od 20 miliona KM.

Četvrti član te grupe Zehrid Bjelić je u bijegu i nedostupan je pravosudnim organima BiH.

Kako je Sud utvrdio, na temelju fiktivnih ugovora sa spomenutim stranim firmama, novac je transferiran/uplaćivan na devizne račune Bjelića i Šarića, otvorene u više banaka, koje su oni koristili u privatne svrhe, za kupovinu više nekretnina, uključujući zemljište, stanove... pritom izbjegavajući plaćanje poreza na dohodak i pripadajućih doprinosa za socijalno osiguranje.

Odlukom Suda oduzeta im je imovina pribavljena izvršenjem spomenutih krivičnih djela, koja postaje vlasništvo FBiH, te je nadležnim institucijama naloženo da, u skladu s presudom, pravo vlasništva upišu u korist Federacije BiH.

Radi se o ranije zamrznutoj višemilionskoj nepokretnoj i pokretnoj imovini te je novac deponiran na računima kod različitih banaka, a, između ostalog, benzinska pumpa "Umax Group" u Vogošći i studentski hotel "Emiran" u Nedžarićima, u općini Novi Grad, kojima od februara 2017. godine upravlja Agencija za upravljanje oduzetom imovinom FBiH.

Bjeliću i Šariću je Rješenjem Suda produžen pritvor za devet mjeseci ili do nove odluke Suda.

Prema presudi, u izdržavanje kazne, kada/ako postane pravomoćna, bit će uračunato i vrijeme koje su prvo i drugooptuženi proveli u pritvoru od 7. jula 2016. godine.

Prilikom odmjeravanja visine kazne Sud je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti - raniju neosuđivanost, porodične prilike i korektno držanje okrivljenih, a kao otežavajuću manipuliranje velikim novčanim iznosima.

Inače, presuda u tom predmetu čitana je duže od dva sata, što, između ostalog, svjedoči o opsegu inkriminacija i složenosti njihovog dokazivanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.