NARKOMAFIJA

Gdje će završiti kapetan broda na kojem je pronađeno 16 tona kokaina

Kokain nađen na brodu. Agencije

Avaz.ba

15.7.2019

Kapetan broda MSC Gajan na kojem je u Filadelfiji pronađeno više od 16 tona kokaina Darko Roganović nije osumnjičen za šverc i vraća se kući. Porota je utvrdila da on nema nikakve veze s drogom pronađenom na brodu. 

Roganovića i njegovu posadu saslušani su nadležni tužioci. Nekoliko članova posade je nakon tog razgovora zadržano u pritvoru do saslušanja pred nadležnim okružnim sudom u Filadelfiji.

Kontejneri u kojima je bilo više od 16 tona kokaina vrijednog oko milijardu eura pronađeni su nedavno na teretnom brodu MSC Gajan. Tamošnji istražitelji odmah su uhapsili Budvanina Ivana Đuraševića i Fonofavea Tijasagu, koji su radili na brodu. 

Roganović: Ne tereti se za dilanje droge. Agencije

Oni su priznali da su tokom noći dobili nalog da sa 14 čamaca na brod pretovare vrećama u kojima je bio kokain. Odmah zatim saslušani su i Boško Marković (37), Aleksandar Kavaja (25) i Nenad Ilić (39) iz Crne Gore i Lauli Pulu.

Đurašević je za ovaj posao trebao da dobije 50.000 dolara u kriptovalutama. Pojasnio je da je brodskom dizalicom napunio kontejnere drogom, nakon čega ju je sakrio. Pomogao mu je Tijasaga, koji je priznao da mu je za to obećana također velika novčana naknada.

Jedan od zvaničnika DEA je saopćio da je brod krenuo iz Čilea u Evropu, da se zaustavljao u Peruu i na Bahamima prije nego što je stigao do Filadelfije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.