NA LICU MJESTA

Avazova patrola: Uhvaćen lažni policajac, osuđeni diler sjedio pijan za volanom

U gepeku Audija pronašli policijsku šapku

Piše: A. KAPO

15.7.2019

Tuzlanski kanton, koji se sastoji od 12 općina, broji skoro pola miliona stanovnika, što ga čini najmnogoljudnijim kantonom u Federaciji Bosne i Hercegovine pa ne čudi što tamošnji policajci imaju pune ruke posla. Ne tako davno, na njegovim ulicama, pogotovo u Tuzli, egzistirale su ozbiljne kriminalne grupe, a vatreni obračuni i ubistva bili su skoro svakodnevica. Tome se stalo ukraj, a veliki dio zasluga pripada i Jedinici policije za specijalnu podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona, s kojima je Avazova patrola boravila u noći sa petka na subotu.

“Alfa” i "Beta"

Baza tuzlanskih specijalaca, koji se sastoje iz dva tima “Alfa” i “Beta”, po uzoru na svjetske jedinice, nalazi se odvojeno od ostalih kolega. Prvenstveno rade na poziv – kad zagusti, ali su svakodnevno i preventivno na ulicama grada soli.  


U noći sa petka na subotu. M. Kadrić

Naši domaćini prvo kreću u obilazak Južne i Sjeverne magistrale, gdje je velika frekvencija vozila. Sve je uredno pa se zavlačimo po parkinzima, obilazimo kafiće i druga mjesta gdje pijanči omladina. Specijalci zaustavljaju Audi sa dvojicom mladića. U vozilu su piva, kontrolirani priznaju da su popili dva ili tri pa slijedi alkotestiranje, ali je sve u granicama dozvoljenog. Slijedi češljanje vozila i u gepeku pronalaze policijsku šapku. Vozač se pravda kako mu je ostavio prijatelj koji radi u Upravi za indirektno oporezivanje.

- Ma, stavim je kako mi policajci ne bi pisali kazne za parking. A i nije mi od neke pomoći, stavim je nazad, a stakla su zatamnjena pa se ne vidi – govori vozač.


U noći sa petka na subotu. M. Kadrić

Policajci mu pojašnjavaju da službeno obilježje ne može posjedovati te mu oduzimaju šapku i pišu prekršajni nalog za nenošenje vozačke dozvole.

Nastavljamo kružiti ulicama, ali noć je, s obzirom na to da je petak, izuzetno mirna. Zatamnjeni Mercedes pretječe policiju. Dovoljno za zaustavljanje. Vozač govori da nema vozačku dozvolu, jer mu je istekla. Uslijedile su provjere, kojima je utvrđeno da vozač ima pet mjeseci zabrane, ali koje još nisu stupile na snagu. Alkotest vozača pokazao je više promila alkohola nego što je dozvoljeno. Uručili su mu prekršajne naloge. Policajci su upitali vozača je li imao sukoba sa zakonom.

Uvjetna kazna

- Bio sam u zatvoru u Zenici dvije godine i dva mjeseca zbog droge. Sada sam na uvjetnoj četiri mjeseca. Ostala su mi još dva – priznaje vozač.

Tako su policajci dodatno pregledali vozača i vozilo, ali sve je bilo uredno. Vožnju je morao nastaviti na suvozačevom mjestu, a volan je preuzela djevojka koja je bila s njim.


Policajac s radarom hvata nesavjesne vozače. M. Kadrić

Policajac: Joj, prečka

Naši domaćini došli su kod Doma penzionera, gdje su njihove kolege iz Policijske stanice Tuzla – Centar napravili takozvani lijevak. Kotrolirali su brzinu vozila, pregledali vozila. Dvojica vozača su zbog prekoračenja brzine sankcionirana. Riječ je o lokaciji gdje je ograničenje brzine 50 kilometara na sat, a tolerancija prekoračenja je 11 kilometara na sat. Jednog vozača radar je snimio dok je vozio 61 kilometar na sat.

- Joj, prečka – kroz osmijeh kaže policajac koji drži radar.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.