ŠOKANTNO

Djevojčica koja je preživjela masakr: Sakrila sam bebu, jer je djed htio i nju da likvidira

Djevojčica i njen djed Nenad. Agencije

Avaz.ba

17.7.2019

Djevojčica A. R. (11), unuka Nenada Ronića (63), koji je osumnjičen za masakr u Knjaževcu, otkrila je šokantne detalje ovog jezivog slučaja.

Njenog oca Jastreba Asanovića (38) i brata Ivana Ronića (19), hicima iz automatske puške ubio je djed Nenad, koji je tom prilikom teško ranio i svog unuka Benjamina Ronića (15) i snahu Romanu Asanović (19).

Umro na rukama

- Romana mi je dala svog sina, starog tek dvije nedelje, i kazala mi da se sakrijem. S bebom sam utrčala u kuću i dok su u dvorištu odjekivali hici, čula sam djeda kako viče: "Gdje je ono derište, da i njemu presudim". Sigurna sam da bi i mene i dječaka ubio... A onda sam izašla napolje i vidjela majku kako u krilu drži glavu mog brata Ivana. Rekao je: "Mama, ja sam gotov. Molim te, čuvaj mi sina". Onda je samo sklopio oči. Znala sam da je preminuo - kazala je djevojčica.


Ubijeni Jastreb i Ivan. Agencije

Nakon porodične svađe, Nenad je sjeo u auto, i ubrzo se vratio držeći pušku u rukama.

- Činilo mi se da je pijan. S oružjem je išao prema našoj kući. Moja majka Monika je stala ispred njega i kazala mu da ne čini to. Međutim, djed je nije slušao, već je prosiktao: "Moj unuk je mrtav, a sada ću ja vas da pobijem". Onda je počeo da puca - rekla je djevojčica.

Prvi rafal je pogodio njenog oca Jastreba, koji je preminuo na licu mjesta.

- Tada je moja majka skočila na djeda i pokušala da mu otme oružje. U tom trenutku, Romana mi je dala svog sina, starog tek dve nedjelje, i kazala mi da se sakrijem u kuću, što sam i učinila - navela je 11-godišnjakinja.

Za to vrijeme Nenad se borio s kćerkom, koja je pokušavala da mu otme oružje, ali je pomahnitali čovjek bez prestanka pucao.

Priznao djelo

- Pogodio je Ivana. Zatim je u noge upucao Benjamina, a na kraju je ispalio hice u Romanu - priča djevojčica.

U međuvremenu, komšija Miloš Stefanović je uspeo da savlada Nenada i otme mu oružje. Devojčica je, sa bebom u rukama, tek tada sišla u dvorište.

Nakon masakra, uslijedio uviđaj, koji je potrajao nekoliko sati. Nenad Ronić u utorak je saslušan u Tužilaštvu zbog sumnje da je počinio teško ubistvo.

On je priznao djelo za koje se tereti, a sudija mu je odredio pritvor do 30 dana. Puška kojom je počinjen zločin je bila u ilegalnom posedu, pa mu se na teret stavlja i nedozvoljeno držanje oružja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.