BIJELJINA

Kako je petomjesečna beba umrla u teškim mukama

Kuća u kojoj se zločin dogodio. Avaz

Piše: LJ. LJUBOJEVIĆ

19.7.2019

U Okružnom sudu u Bijeljini počelo je suđenje Zoranu Miloševiću (30) iz Zagona kod Bratunca koji je svirepo ubio svog petomjesečnog sina.

On je 24. marta ove godine, oko sedam sati ujutro, izvadio dijete iz kreveca i bacio ga na bračni krevet. Nakon toga je mališan pao na pod, a Milošević ga je udarao rukama i nogama. Nanio mu je teške povrede glave i tijela, usljed čega je beba i preminula u UKC Tuzla 3. aprila ove godine.

Vanbračna zajednica

U optužnici je navedeno da je Milošević živio u vanbračnoj zajednici s Jelenom Manjkalović.

Tročlano sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Mensur Đonlić, prvo je saslušalo majku Jelenu, koja je završila osnovnu, nakon toga i srednju specijalnu školu u Banjoj Luci, a u međuvremenu se ponovo udala i živi u Rogatici.

Istražitelji u prostoriji zatekli jeziv prizor. Avaz

Ona je, teško se sporazumijevajući s tužiocem i sudijom, kazala da traži krivično gonjenje Miloševića. Navela je kako je tog jutra Zoran ubio dijete jer ga je iziritiralo to što mu je rekla da ne podgrijava ranije pripremljeno mlijeko.

Okolnosti smrti

- Bacio je dijete na pod i udarao ga je rukama i nogama. Počeo je i mene tući. Beba je počela povraćati i puno je plakala. Miladin Milošević, Zoranov staratelj, odvezao nas je u Dom zdravlja u Bratunac i nakon pregleda djeteta u Zvorniku utvrđeno je da mu je slomljena noga. Sanitet je dijete vratio kući, ali je ono i dalje povraćalo. Ležala sam s njim pet dana u bolnici u Zvorniku, nakon čega je dijete prebačeno u Tuzlu. Rečeno mi je da je umrlo zbog teških povreda i da nije moglo da jede - ispričala je Jelena.

Miladin Milošević, staratelj Zorana Miloševića, potanko je opisao u kakvim uvjetima su živjeli Zoran i Jelena nakon što su sa Sokoca krajem decembra prošle godine došli s bebom u Zagone kod Bratunca. On je rekao da su imali pristojne uvjete za život, da su bili materijalno osigurani, ali da su u pitanju osobe s posebnim potrebama, te da se plašio za sudbinu djeteta i da je upozoravao nadležne u Centru za socijalni rad na te okolnosti.

Upozoriti nadležne u Rogatici 

Miladin Milošević je izjavio da Jelena nije spremala hranu te da je Zoran presvlačio dijete i hranio ga, jer je ona „bila bolesna na živcima i koristila terapiju“.

- Treba upozoriti i nadležne u Rogatici, jer će se eventualnim rođenjem još jednog djeteta desiti novi slučaj „Zoran“. Zoran je tog jutra bio iziritiran, iznerviran i nije imao nikakve pomoći sa njene strane. Po logici, žene treba više da gledaju dijete. Mislio sam da sam spasio dijete kada sam insistirao da se udalji od njih i smjesti u bolnicu, ali, nažalost, nisam u tome uspio - izjavio je Miladin Milošević.

U tom trenutku riječ je zatražio i optuženi, izjavivši da je i on imao masnice po tijelu, da je Jelena znala njega udariti i ogrebati te da nije htjela da pere i hrani dijete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.