ISTRAGA

Kako je tekla akcija “Jug 1”: Prikrivenim istražiteljima prodali kilogram heroina

Emir Hadžipašić i Ibrahim Sefitagić predati tužiocu

O. MATAVULJ

20.7.2019

Istražitelji pored zaplijenjenog BMW-a. MUP RS

Emir Hadžipašić iz Bosanske Krupe i Ibrahim Sefitagić iz Prizrena, koji su uhapšeni u akciji “Jug 1” sa 1,1 kilogram heroina, pali su nakon što su drogu prodali prikrivenim inspektorima Uprave za organizovani i teški kriminalitet MUP-a RS.

Pratili ih

Istražitelji su duže vrijeme pratili osumnjičene i nakon što su došli do dokaza da se bave dilanjem droge s njima su ostvarili kontakt.

Glumeći kupce, dogovorili su sastanak i naručili heroin. Primopredaja je dogovorena u Bosanskoj Dubici i kada su osumnjičeni s robom došli na sastanak, obojici su stavljene lisice na ruke.

Hapšenje, kao i primopredaja droge, snimljeni su kamerama.  Portparol MUP-a RS Mirna Miljanović kaže da je akcija “Jug 1” rezultat višemjesečne istrage UOTK tokom koje je ostvarena značajna saradnja sa MUP-om Unsko-sanskog kantona i Federalnom upravom policije. 

Oduzeta vozila

- Tokom realizacije akcije “Jug 1” policija je oduzela 1,1 kilogram heroina, dva automobila i to BMW i Volkswagen Phaeton, manju količinu novca, kao i druge predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjoj istrazi - rekla je Miljanović. Osumnjičeni Hadžipašić i Sefitagić jučer su predati Okružnom javnom tužilaštvu u Prijedoru, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu nedozvoljena proizvodnja i promet droge.

- Akcija nije okončana i bit će nastavljena i u narednom periodu u saradnji s drugim policijskim agencijama - rekla je Miljanović.

Bogati krivični dosjei

U MUP-u RS saznajemo da su obojica osumnjičenika odranije poznata istražnim organima, te da imaju bogate kriminalne dosjee.

Hadžipašić je u Sudu BiH osuđen na jedinstvenu kaznu od godinu i sedam mjeseci zatvora jer je kao član organizirane kriminalne grupe učestvovao u krijumčarenju ljudi, odnosno državljana Albanije u BiH. Zbog krijumčarenja ljudi osuđivan je i u Kantonalnom sudu u Bihaću, pa mu je kazna objedinjena.

Ranije je hapšen i zbog trgovine narkoticima, odnosno zbog sumnje da je zajedno s Elvisom Novkinićem 2011. godine preko graničnog prijelaza Uvac pokušao u BiH prebaciti 14 kilograma marihuane koju su sakrili u tapacirungu automobila.

Lažni identitet

Ibrahim Sefitagić se tereti i za falsificiranje isprava jer je prilikom hapšenja kod njega pronađena lažna putovnica Republike Hrvatske.

- Pasoš je izdat s njegovom fotografijom, ali je imao lažni identitet, odnosno drugo ime i prezime s navodnim prebivalištem u Rijeci - kaže izvor blizak istrazi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.