BANJA LUKA

Specijalcima 40 godina zatvora za pljačku, 540.000 KM kao da je u zemlju propalo

Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju zoljom, natjerali su zaštitare da otvore tovarni prostor kombija

Osuđeni morakju solidarno platiti 540.000 KM stečene koristi. Avaz

O. MATAVULJ

22.7.2019

Bivši specijalci MUP-a RS Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović te civil Oleg Banda osuđeni su u Okružnom sudu u Banjoj Luci na 40 godina zatvora zbog pljačke 616.548 KM iz blindiranog kombija "Sector Securitya" na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška.

Nakon ponovljenog suđenja Malić, Paraš i Popović su zbog razbojništva i nedozvoljenog posjedovanja oružja osuđeni na jedinstvene kazne od po 10 i po godina zatvora, dok je Banda osuđen na osam i po godina. Sud ih je obavezao i da solidarno plate 540.000 KM stečene koristi.

U presudi se navodi da su optuženi tokom avgusta i septembra napravili plan pljačke. Potom su nabavili pet automatskih pušaka i zolju te automobil Audi A6 kojim su 22. septembra 2015. godine na autoputu Banja Luka - Bosanska Gradiška presreli kolonu vozila, koja je u Zagreb prevozila novac “UniCredit banke”. 

Pucajući iz automatskih pušaka i uz prijetnju zoljom, natjerali su zaštitare da otvore tovarni prostor kombija i da im predaju magnetni ključ sigurnosnih kofera iz kojih su ukrali 616.548 KM. Tom prilikom lakše je ranjen zaštitar Đurađ Bajić.



S uviđaja nakon pljačke. Arhiv

U pljački su učestvovali i specijalci Željko Inđić i Goran Janjuz, kao i insajder iz "Sectora" Danijel Kuzmić. Oni su u ovom postupku bili svjedoci tužilaštva i na osnovu sporazuma o priznanju krivice Kuzmić je osuđen na tri godine zatvora, a Inđić i Janjuz na po šest mjeseci.

Pljačku su izvršili Malić, Paraš, Popović, Inđić i Banda, koji je bio vozač. Janjuz je razbojnicima pružao logističku podršku, dok je Kuzmić imao ulogu tipera i na dan pljačke Popoviću je poslao SMS poruku: "Ljubavi, krenula sam!", što je bio znak da je transport s novcem iz Banje Luke krenuo prema Zagrebu. Kolonu su presreli u Cerovljanima nakon što je na kombiju s novcem neobjašnjivo pukla guma. 

Audi su sakrili na Kozari, gdje je i pronađen. Cijelu noć su proveli na ovoj planini, a sutradan su zakopali oružje i torbe dok su novac sakrili u napuštenoj kući. Poslije nekoliko dana Malić se vratio po novac i djelimično ga razdijelio. Manji iznos je pronađen, ali i dalje se ne zna gdje je završilo 543.000 KM.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.