ČVRSNICA

Pripadnici GSS-a Jablanica spasili šesteročlanu porodicu s dvoje maloljetne djece

Spasioci su grupu od šestero bh. državljana nastanjenih u Francuskoj, među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina, promrzle pronašli jučer ujutro

Spasioci s porodicom: Djeca i odrasli bili iscrpljeni. GSS u BiH

B. C. / Avaz.ba

26.7.2019

Pripadnici Gorske službe spašavanja (GSS) Jablanica pronašli su i spasili u četvrtak ujutro na Čvrsnici grupu od šestero bh. državljana nastanjenih u Francuskoj, među kojima je bilo i dvoje djece uzrasta 4 i 9 godina, saopćeno je iz GSS-a u BiH.  

Porodica se u srijedu uputila na izlet planinarskom stazom prema vrhovima Čvrsnice iz pansiona na Risovcu. Kako se do kraja dana nisu vratili, vlasnik pansiona alarmirao je Gorsku službu spašavanja.

- GSS Jablanica odmah po dojavi pokrenula je akciju potrage s osam obučenih gorskih spasavalaca i vlasnikom pansiona. Nakon cjelonoćne potrage, promrzla i iscrpljena, pri jakom vjetru i temperaturi od sedam Celzijevih stepeni, porodica je pronađena u šest sati ujutro u četvrtak ispod vrha Mali Vilinac - navedeno je u saopćenju GSS-a u BiH.

Upozoravaju se izletnici i planinari na iznimnu važnost odijevanja, opremanja i javljanja o svojim pravcima kretanja i namjerama pri odlasku u planinu. Iz GSS-a ističu kako je iznimno važno pravovremeno obavijestiti gorske službe spašavanja o nestanku, upravo kako je to učinio vlasnik pansiona na Risovcu.



Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.