AUSTRIJA Dramatično spašavanje alpinističkog para nakon osvajanja vrha u Traunsteinu

Planinarka iz BiH se uhvatila za željezno uže u koje je udarila munja: Spašena u posljedni tren

Oboje planinara su u stabilnom stanju i nisu životno ugroženi

Avaz.ba
28.07.2019 16:06

Detalj s akcije

Foto: BRD Gmunden

Alpinistički par iz BiH sinoć je spašen nakon što su doživjeli nesreću tokom  uspona na planinski vrh u austrijskom Traunsteinu, objavili su na svojoj zvaničnoj Facebook stranici austrijski planinarski spasioci.

 Naime, 29-godišnja alpinistica sa 22-godišnjim penjačkim partnerom savladala je vrh, no problemi su počeli nakon spuštanja preko masiva Hernlersteiga.  Spuštajući se niz stijenu  žena se uhvatila za čelično uže koje je fiksirano,  a koje je iznenada pogodila munja. Alpinistica  je pretrpjela elektrošok te je pala na zemlju. Iako je zadobila povrede, zajedno s prijateljem nastavila se spuštati. 

  • Planinarka bila iscrpljena
    Planinarka bila iscrpljena Foto: BRD Gmunden

Planinarka je oko ponoći izgubila snagu te je pala potpuno iscrpljena.  Tada je u pomoć pristiglo 13 planinskih spasilaca iz Gmundena i jedan alpski policajac uspjeli su se probiti do bosanskohercegovačkih planinara.

Četiri sata je trajalo prenošenje povrijeđene 29-godišnjakinje na nosilima do kotline, da bi jutros oko šest sati ambulantnim kolima bila prevezena u bolnicu u Gmundenu. Austrijski spasioci izjavili su da bh. par nije bio adekvatno opremljen za opasnu avanturu.

Komentari

NA VRH