ISTRAGA

Ko su neuhvatljivi kriminalci koji haraju regionom: Banda iz Srbije diže bankomate u zrak

Sumnja se da se radi o grupi koja dođe, obavi posao i nestane preko poroznih granica, kaže izvor blizak istrazi

Policija na uviđaju u Hadžićima. Arhiv Avaza

Piše: B. CERIĆ

3.8.2019

Sarajevski istražitelji još tragaju za razbojničkom bandom koja je 24. juna raznijela bankomat „UniCredit banke“ u Hadžićima i pobjegla s plijenom. Od tada nije bilo novih slučajeva, a to je, kako se odranije pokazalo, već uigrana taktika profesionalaca da jedno vrijeme naprave pauzu nakon što počine niz pljački.

Plin i eksploziv

Izvor blizak istrazi kaže da se najviše sumnja na bandu koja, najvjerovatnije, dolazi iz Srbije. Uništavanje bankomata eksplozivom i plinom krenulo je od Jadranskog mora, preko hercegovačkih gradova, a trenutno se zaustavilo prvim do sada takvim zabilježenim slučajem u Kantonu Sarajevo.

Koriste plin i eksploziv. Arhiva

- Do sada nijedan slučaj nije rasvijetljen, što zaista ukazuje da se ne radi o domaćim kriminalcima, već grupi sa strane, koja dođe, obavi posao i nestane preko poroznih granica. Poslije Hadžića nije bilo više slučajeva. Računamo da će se ponovo aktivirati kada potroše novac - kaže naš izvor iz istrage.

Do sada nije zabilježen sličan slučaj u Srbiji, što ukazuje da se razbojnicima više isplate pljačke valuta u bankomatima u BiH i Hrvatskoj. U većini slučajeva do sada meta napada bili su bankomati “UniCredit banke”, ali se policija nije izjasnila krije li se možda u tome motiv.

Uočen Audi

U Bugojnu je 4. juna opljačkana poslovnica “Vakufske banke”, gdje je također uništen bankomat. U oktobru prošle godine, također u Srednjobosanskom kantonu, uz pomoć plina raznesen je bankomat “UniCredit banke” u Gornjem Vakufu.

Raznesen bankomat i u Mostaru. Arhiv

U maju ove godine raznesen je bankomat u Blagaju kod Mostara. Četiri dana poslije u Mostaru je u dva sata u noći uništen bankomat “UniCredit banke” u krugu tržnog centra “Robot” u Bišću Polju.

U Mostaru je u martu ove godine također raznesen bankomat “UniCredit banke” na objektu “Bingo”. Tada je uočen automobil A6, crne boje, koji je otišao prema jugu.

Pucali iz automatskih pušaka

Prošle godine u Drinovcima kod Gruda raznesen je bankomat “UniCredit banke” na objektu „Namex“. Tri maskirana i automatskim puškama naoružana muškarca dovezla su se u automobilu BMW i uz pomoć eksploziva uzrak digli bankomat.

Vlasnik objekta koji je „Namexu“ iznajmio prostor došao je u trenutku kada su razbojnici kupili plijen. Razbojnici su zapucali prema njegovom automobilu, ali je prošao neozlijeđen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.