MUP HNK

Inspektor iz Stoca pod istragom zbog napada na porodicu iz Sarajeva

Slučaj prijavljen Unutrašnjoj kontroli MUP-a HNK

Kajmović: Prijetio je da će me sravniti sa zemljom. Facebook

Piše: Avaz.ba

7.8.2019

Semir Balavac iz Stoca, inspektor u PS Čapljina, pod istragom je pripadnika Unutrašnje kontrole MUP-a HNK nakon što je u julu, pred policajcima PS Neum, prijetio, vrijeđao i fizički nasrnuo na Sarajliju Amera Kajmovića, fotografa lista "Oslobođenje".  

Incidentu je prethodio manji udes s materijalnom štetom, u kojem je Kajmović slučajno okrznuo automobil policajca.

Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK, potvrdio je da je protiv Balavca otvorena istraga.

- Predmet je zaprimljen i u proceduri je. Kada se završi istraga, stranke će biti obaviještene o rezultatima - rekao je Marić, koji je dugo godina bio na čelu Unutrašnje kontrole.

On je pojasnio da je policajac postupio neprimjereno, bez obzira na to što nije nosio uniformu ili bio na dužnosti.

Kajmović je rekao da se incident desio 20. jula.

- Bio sam u Neumu tri dana s porodicom, suprugom i dvoje maloljetne djece. Pošao sam kući 20. jula oko podne. Oko 12:30 desila se saobraćajna nezgoda. Prilikom izlaska iz Neuma na magistralu slučajno sam svojim očešao drugo vozilo - Citroen C4. Kako - ne znam. Vozač tog vozila, inače krupan čovjek, visine oko dva metra, ćelav, izletio je iz auta kao pomamljen i počeo da viče, da me vrijeđa, psujući mi majku, prijeteći da će me sravniti sa zemljom. 

Djeca koja su to sve gledala i slušala doživjela su traumu, posebno kada je krenuo ka našem autu. Srećom, u blizini je bila policijska patrola PS Neum. Policajci koji su stajali prekoputa odmah su pritrčali i udaljili ga od mene. Sreća je da su bili tu. Boga pitaj šta bi bilo sa mnom da nisu bili tu. Jedno dijete počelo je plakati i nikako ga nismo mogli smiriti - sjeća se Kajmović.

On dodaje da je policija obavila uviđaj, ali da protiv Balavca ništa nisu poduzeli.

- Taj ćelavi policajcima je počeo govoriti da je on njihov kolega i da radi kao inspektor u PS Čapljina i da zna kako se radi uviđaj. Kasnije sam saznao kako se zove. Smatram da je policija pogriješila, jer je trebala napisati da je narušavao javni red i mir. 

Poslije sam platio kaznu i otišao u policiju u Neumu. U policiji su mi rekli da kod njih mogu napisati prijavu protiv Balavca, da je tu ostavim ili da je predam u Mostar. Ja sam otišao u Mostar s potvrdom koju su mi dali u Neumu i u takozvanoj Kamenoj zgradi, u kojoj se nalazi MUP, podnio prijavu Unutrašnjoj kontroli - rekao je Kajmović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.