HRVATSKA

Pakleni plan kockara iz Umaga: Pokušao unajmiti plaćenog ubicu da likvidira porodicu kojoj je prodao stan

Tomo Iliev uhapšen jer je pokušao unajmiti 40-godišnjeg muškarca da likvidira familiju Gjinija Zallaja

Muškarac odbio izvršiti zločin. Ilustracija

Jutarnji

9.8.2019

Tomo Iliev zvani Slatki iz Umaga uhapšen je jer je pokušao angažirati 40-godišnjeg ubicu da likvidira jednu cijelu porodicu u ovom gradu, otkriva "Jutarnji list".

Prema saopćenju tužilaštva, Iliev, kojem se ne navodi identitet, u subotu je iz niskih pobuda, a u namjeri da ubije 57-godišnjeg Gjinija Zallaja, njegovu 51-godišnju suprugu i njihovo zajedničko dijete, pitao je muškarca bi li ih za njega likvidirao ili našao nekoga da to učini. No, taj je muškarac to izričito odbio.

Pronađen prepravljeni pištolj

Isti je dan Iliev i Zallajevoj supruzi rekao da će ubiti nju i njenog supruga, a govorio je to muškarcu kojeg je htio angažirati s namjerom da on to kaže Zallaju. Muškarac koji je odbio biti plaćeni egzekutor sve je ispričao potencijalnim žrtvama i policiji, a pokazao im je i prepravljeni plinski pištolj koji je trebao poslužiti za njihovo ubistvo. Policija je u nedjelju kod Ilieva pronašla prepravljeni pištolj u koji je umetnuo užlijebljenu čeličnu cijev kalibra 7,65 milimetara, a to oružje spada u kategoriju oružja koje građani ne smiju držati.

Na prijedlog Državnog odvjetništva, sudija istrage Županijskoga suda u Puli odredio je istražni zatvor protiv okrivljenog Ilieva. Kako saznaje Glas Istre, Zallaj je ispričao šta bi mogla biti pozadina naručenog ubistva koje je, srećom, spriječeno.

Motiv za likvidaciju je prodati stan

- Stan u prizemlju kupio sam još 2005. godine od Tome, a on se preselio u stan na spratu koji je vlasništvo njegovog brata, koji živi u Srbiji i sestre koja stanuje u Bujamač. Živio je u tom stanu uz njihovo dopuštenje u praktički nehumanim uvjetima, jer taj stan nije održavao, a nije redovno plaćao režije. Ja sam ove godine kupio taj stan od njegova brata i sestre i počeo ga sređivati. S Tomom sam postigao dogovor da će ga on napustiti do 30. septembra.

Brat i sestra obećali su mu da će mu nakon završetka turističke sezone potražiti neki smještaj. Njemu se očito takva ideja nije svidjela i, koliko mi je poznato, s njima se prepire i prijeti sudskom tužbom, jer tvrdi da i njemu pripada dio te nekretnine. To sa mnom nema veze, jer sam ja brata i sestru Tome Ilieva uredno isplatio i sada sam vlasnik tog stana - ispričao je Zallaj za Glas Istre.

Novinari tog dnevnika od nekoliko su susjeda doznali da je Tomo Iliev prokockao svu svoju imovinu tokom godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.