BIJELO POLJE

Piromanka Safija Klimenta priznala zločin: Bivšeg supruga i njegovu djevojku zapalila u kući koju je "teškom mukom" sagradila

Tereti se da je 8. aprila u naselju Besnik kod Rožaja podmetnula požar

Piromanka Safija. Printscreen

Sl. M. / Avaz.ba

10.8.2019

Viši državni tužilac u Bijelom Polju podigao je optužnicu protiv Safije Klimente (55), koja se tereti za krivično djelo teško ubistvo. Optužnica je dostavljena tamošnjem Višem sudu na potvrđivanje, pišu ''Dnevne novine''.

Klimenta se tereti da je 8. aprila ove godine u ranim jutarnjim satima, u naselju Besnik kod Rožaja, podmetnula požar u kući u kojoj je donedavno živjela. U požaru su izgorjeli njen bivši suprug Sulejman Murić (61) i njegova nevjenčana supruga Sedina Mocević (45). 

Mjesto zločina. Arhiv

Safija Klimenta je tokom istrage priznala da je podmetnula požar, navodeći kako nije namjeravala da ubije bilo koga. Kazala je i da je dugo godina živjela u braku sa Sulejmanom, s kojim je izrodila šestero djece, koja su sada punoljetna. Također je ispričala kako se od supruga razvela 2011. godine zbog maltretiranja, navodeći da je prijavljivala i za zlostavljanje. 

Do januara ove godine živjela je u kući koju su zajednički gradili, a potom je otišla da živi u Bar kod sina i snahe.

U kuću ušla kroz prozor. Arhiv

Klimenta je navela kako je zločin počinila jer nije mogla podnijeti da druga žena živi u kući koju je ona "teškom mukom" sagradila s bivšim suprugom "odvajajući od usta da se izgradi porodični dom". Kazala je i kako nevjenčanu ženu njenog bivšeg supruga nije poznavala. 

Kobnog dana Klimenta je došla do kuće prešavši pješke deset kilometara te je prethodno na benzinskoj pumpi u Rožajama kupila dva litra benzina. U kuću je ušla kroz prozor od kupatila te se uputila u dnevni boravak, gdje je prosula benzin i bacila zapaljenu šibicu. 

Bivši suprug i njegova nevjenčana supruga spavali su u susjednoj sobi.

Kazala je kako žali što je za epilog imalo stradanje dvije osobe jer, kako je rekla, "bilo kakav da je bio, ipak je bio otac njene djece".

Ona je uhapšena istog dana kada je počinila zločin, na povratku iz Rožaja prema Baru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.