SAZNAJEMO

Vođa sarajevske "duhanske mafije" priznao krivicu: Pristaje na 5,5 godina zatvora

Ostalim članovima koji su uhapšeni prije nekoliko godina, suđenje još traje

Fotografija privođenja šefa duhanske mafija. Avaz

Piše: B. CERIĆ

12.8.2019

Sabrija Avdagić, član sarajevske “duhanske mafije”, potpisao je s Tužilaštvom Kantona Sarajevo sporazum o priznanju krivice, potvrdio nam je njegov branilac, advokat Selman Zijadić. Avdagić pristaje da mu se za organizirani kriminal, krađe i razbojništva izrekne kazna zatvora od pet godina i šest mjeseci.

Advokat Zijadić pojasnio je da će Kantonalni sud u Sarajevu ovaj sporazum razmatrati u septembru.

Izdvojen predmet

Predmet protiv Avdagića je izdvojen u odnosu na Jasmina Bešu i ostale, kojima se sudi još od 2016. giodine. Ostali članovi ove grupe su, pored Jasmina Beše, i Jasmin Hasić, Amar Bašić, Kenan Brbović, Haris Zuko, Anel Botić, Samir Dževlan i Fahro Kahriman. Pojedini od njih već su ranije osuđeni nakon priznanja krivice.

Kako saznajemo, Tužilaštvo je u ovom predmetu predložilo 300 svjedoka i još nisu svi saslušani.
Prema navodima optužnice, članovi ove grupe terete se da su od septembra 2013. do juna 2016. godine na području Kantona Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskog kantona počinili 128 krivičnih djela.

Dovođenje Sabrije Avdagića u Tužilaštvo. Arhiv Avaza

Od toga su više od 120 razbojničkih i teških krađa počinili u prodajnim objektima “Konzuma”, “Amko komerca”, benzinskih pumpi i kioska, iz kojih su krali cigarete i sefove s novcem.

Hasić i Zuko učestvovali su u septembru 2015. u pljački trgovine “Amko komerc” u sarajevskom naselju Širokača, kad je tokom intervencije ranjen zaštitar “Nove Game” Alija Jašarević, ali i sam Hasić, koji je prevezen u bolnicu, gdje je uhapšen.

Repetirali puške

Kenana Brbovića i Amara Bašića te još dvije osobe sarajevski policajci uhapsili su u maju 2015. u policijskoj potjeri nakon pljačke nekoliko prodavnica na području Sarajeva. Oni su tada, naoružani automatskom puškom, opljačkali “Amko komerc” na Ilidži. Sat poslije su opljačkali “Drvopromet” u Vogošći da bi poslije bili primijećeni na Kobiljoj Glavi u Audiju s ukradenim tablicama, odakle su pobjegli ka Ciglanama. Kasnije su uočeni u ulici Bistrik, prema naselju Toka. Policijska potjera je nastavljena, a vozilo je pola sata poslije pronađeno u ulici Porodice Foht na Soukbunaru.

Bašića i Brbovića pronađeni su dok su se krili u šikari, a otkrilo ih je repetiranje puške

Okršaj sa policijom na Ilidži

Član ove grupe bio je i 25-godišnji Nedim Delić, koji je krajem juna 2016. godine ubijen u razmjeni vatre sa policijom na Ilidži. Tada su Botić, Bešo, Dževlan i Delić naoružani upali u “Amko komerc” u Vogošći, koji su pokušali opljačkati. Nakon policijske potjere, zapucali su na policiju na Ilidži da bi u unakrsnoj vatri bio ubijen Delić, dok su trojica uhapšena. Dževlan je, također, tokom pucnjave ranjen u nogu.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.