EKSKLUZIVNI DETALJI Kako je pala međunarodna pošiljka za Holandiju

Bosanci zalutali u Drezdenu s punim Mercedesom oružja

Tužilaštvo traži produženje pritvora za Alena Hrvatovića iz Tuzle, koji se sumnjiči da je organizirao grupu koja se bavila krijumčarenjem oružja

B. CERIĆ
14.08.2019 20:29

Hrvatović: Uhapšen 15. jula ove godine

Foto: Facebook

U Sudu Bosne i Hercegovine jučer je održana sjednica na kojoj je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora Alenu Hrvatoviću (40) iz Tuzle koji je 15. jula ove godine uhapšen zbog međunarodnog krijumčarenja veće količine oružja namijenjenog za ilegalno tržište Holandije.

Bombe i puške

Organizator grupe koja se bavila trgovinom oružja Alen Hrvatović uhapšen je nakon što je u njemačkom gradu Drezdenu u februaru ove godine iz bizarnog razloga pala pošiljka oružja. Terenac s oružjem ostao je bez goriva, a dvojac koji ga je prevozio ostao je bez para.

U Drezdenu su uhapšeni državljani BiH Dino Šljoka i Emil Alimanović nakon što su u njihovom “Mercedesu” (K89-T-662), u specijalno napravljenom spremniku, pronađeni 98 ručnih bombi, četiri automatske puške, osam pištolja i drugih vrsta oružja i municije.

Njemački inspektori obavijestili su kolege iz Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da su u mobilnom telefonu Dine Šljoke pronašli da je komunicirao s Hrvatovićem putem aplikacije “Signal”.

  • Oduzeta veća količina oružja
    Oduzeta veća količina oružja Foto: Grafika : S. Hasković

Analizom je utvrđeno da je Hrvatović angažirao Šljoku i Alimanovića da prevezu oružje za Holandiju. Dvojac je 16. februara u 19.36 sati s pošiljkom nesmetano prešao granicu BiH na prijelazu Bosanski Brod. Već sutradan Šljoka više puta zove Hrvatovića i žali se da bi mogli ostati bez goriva. Hrvatović mu na to kaže da je “išao u Holandiju vozilima koja puno više troše i da mu nije za to trebalo 2.000 eura”.

- Koliko vam je ostalo do Brede, Denis će riješiti problem i donijeti novac. Gore kad dođeš, ostavit ćeš džipa, reći ćeš im gdje šta. Dat će ti odmah 1.500 i vidjet ću da vam da još za troškove. Kod Denisa ćeš biti dva-tri dana - pisao je Hrvatović Šljoki.

Čekali novac

Sve je potvrdio i svjedok tužilaštva kojeg su Šljoka i Alimanović kontaktirali putem Facebook Messengera žaleći se da su ostali bez goriva i novaca. Svjedoka ubrzo zove Hrvatović moleći da Šljoki pomogne, pa je dogovoreno da im putem Western Uniona pošalju 300 eura.

Svjedok je ispričao da su ga Šljoka i Alimanović zvali iz Drezdena, gdje su čekali novac i očito izgubljeni pitali kuda dalje da idu do Amsterdama. Ova transakcija nije uspjela, a svjedoka je ubrzo kontaktirala njemačka policija.

  • Hećimović: Paušalni navodi
    Hećimović: Paušalni navodi Foto: Avaz

Odbrana tvrdi da nema dokaza

Kontaktirali smo i branioca Alena Hrvatovića, tuzlanskog advokata Bakira Hećimovića.

- Obrazloženje koje je sastavni dio prijedloga za produženje pritvora, odnosno dokazi na kojima se isto zasniva, ne upućuju u dovoljnoj mjeri na postojanje osnovane sumnje da je osumnjičeni počinio predmetno krivično djelo. S tim u vezi, navodi o postojanju navodne organizacije su paušalni, s obzirom na to da ovaj sud ne raspolaže bilo kakvim informacijama u pogledu njenih članova, dok postupajući tužilac potencira dokaze i istražne radnje koje se provode u drugim zemljama, a s kojim sadržajem , ova odbrana nije upoznata - kazao je advokat Hećimović.

Nije otkrivena garaža

Tužilaštvo je tokom istrage utvrdilo da su oružje u vozilo, prema uputama Hrvatovića, sakrili Adin Karić i Aladin Zahirović. Iako se do hapšenja Hrvatovića pokušalo otkriti ko su ostali članovi grupe, to istražiteljima u BiH nije pošlo za rukom. Također do sada nije otkrivena ni garaža u kojoj je bio napravljen specijalni štek.

Komentari

NA VRH