DRUGA STRANA PRIČE

Suspendirani sudija Husein Delalić: Tu ženu sam samo izbacio iz Fiće, nije bilo pokušaja silovanja

Kada su u pitanju uvjetne presude otprije 37 godina, ističem da mnogo toga nije onako kako je prezentirano i da se zanemaruju okolnosti u vezi s kaznama, kaže Delalić

Delalić: Protiv mene su u Trebinju vođeni montirani procesi. Arhiv Avaza

Piše: B. Cerić

15.8.2019

Husein Delalić, sudija Kantonalnog suda u Sarajevu kojeg je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) suspendirala, u razgovoru za naš list tvrdi da ništa nije učinio što bi se protumačilo kao kršenje službenih dužnosti.

Na našu konstataciju da je disciplinski sudija ozbiljno shvatio presude otprije 37 godina čim mu je oduzeo predmete u kojima je postupao, sudija Delalić je kazao:

Bitne okolnosti

- Suštinski, disciplinskom optužbom se teretim da nisam uredno popunio obrasce za poziciju tužioca u proceduri reizbora 2003. godine, kada su bile reorganizacije i par drugih aplikacija prilikom prijava na pozicije po raspisanim konkursima, tačnije popunu podataka o uvjetnoj osudi iz 1982. i 1981. godine. O ovim uvjetnim osudama otprije 37 godina ističem da mnogo toga nije onako kako je prezentirano i da se zanemaruju okolnosti u vezi sa uvjetnim kaznama – pojasnio je Delalić.

Nevjerovatna je činjenica da se o ovim predmetima u kojima je Delalić uvjetno osuđen ništa nije znalo gotovo četiri decenije. On je 1981. godine zbog nanošenja lakših tjelesnih povreda u Opštinskom sudu u Trebinju osuđen uvjetno na 30 dana zatvora, a godinu kasnije na godinu zatvora uvjetno, s rokom kušnje od tri godine, zbog pokušaja silovanja.

Delalićev odgovor na ove presude je da su plod montiranih procesa. Kaže da se radi o periodu kada je bio policajac i sportista te je bio u postupku stjecanja diplome Pravnog fakulteta u Sarajevu. Na pitanje šta je motiv tih, prema njemu podmetanja, Delalić tvrdi da je u Trebinju diskreditiran da bi ga spriječili u preuzimanju pozicije u službi, a na kojoj je bila osoba s nižom spremom od njega.

Promijenila iskaz

- Sve je montaža udružene grupe istražitelja Jovana S. i sudije Spomenke T. na čelu s tada javnim tužiocem Veljkom K., koji je ciljano sramotno postupao. To je čovjek koji je prakticirao u noćnim satima vozilom se naći na sporednim putevima sa saradnicom iz suda i mnogo toga drugog – brani se Delalić.

Uz našu konstataciju da je pokušaj silovanja ozbiljno krivično djelo, Delalić je negirao da je 1982. godine pokušao bilo šta s tom ženom, navodeći da ga ona u istrazi nije teretila, već da je pod pritiskom promijenila iskaz.

- Zamislite da je neko pokušao silovati u pola noći osobu u gradu na raskrsnici u Fići. Tu sam osobu stjecajem okolnosti prethodno preuzeo od kolege. Prvi put sam je tada vidio. Nakon što nije našla osobu koju je tražila, poznanika policajca S. I., insistirala je da je vozim za Bileću. Nisam imao potrebu da išta pokušam, nju sam nakon insistiranja da je vozim na nešto grublji način izbacio na raskrsnici iz Fiće i to je sve. Tadašnji istražni sudija G. A. rekao je da je taj postupak trebao tužiocu. Dakle, vođen je nepravičan, nepošten, ciljano smišljen, montiran postupak - objašnjava Delalić tvrdeći da je optužnica od pet redaka iskonstruirana, a tadašnji mu advokat nametnut.

Osuđen zbog ogrebotine

- U vezi sa spominjanjem nanošenja lakše tjelesne povrede 1981. godine, kao policajac u civilu na obraćanje napadnutog mladića da ga zaštitim od fizičkog napada pripite grupe mladića zaštitio sam ga i nikoga nisam udario.
Na osnovu određenog papira o ogrebotini jednog od napadača, čudnom odlukom sudije, spomenute Spomenke T., uvjetno sam oglašen krivim - ističe Husein Delalić.

Uvjetna osuda se briše

- Prema odredbi člana 125. KZ FBiH uvjetna osuda se briše iz kaznene evidencije protokom roka od jedne godine od dana prestanka vremena provjeravanja. Član 117. navodi da pravne posljedice ne mogu nastupiti kad je izrečena uvjetna osuda, dakle brisano je sve prije više od 30 godina. Sada se svemu daje značaj bez sagledavanja okolnosti u tada nefer postupku - objašnjava suspendirani sudija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.