MONSTRUOZNO

Roditelji iz pakla: Zašto ubijaju svoju djecu

U svim slučajevima to su uradile osobe s poremećajem strukture ličnosti, kaže neuropsihijatar dr. Omer Ćemalović

Admir Sović sa djecom. Facebook

Piše: B. CERIĆ

20.8.2019

Posljednji slučaj ubistva novorođenčeta u Elkasovoj Rijeci kod Bužima nanovo je šokiralo javnost. Neželjenu bebu svoje 19- godišnje kćerke E. L. ubila je majka E. H. (41) tako što je bebu stavila u kesu i dekicu zbog čega se baba ugušila.

Nažalost, monstruozna ubistva beba i male djece u našoj zemlji dešavala su se i ranije. Vojkana Bogojević iz Trnjana kod Doboja ubila je bebu svoje mentalno zaostale kćerke Sanje, te ju je navela da svoju drugu bebu ubije. Vojkana je osuđena na deset godina zatvora.

Poremećaji ličnosti

Kakve to osobe mogu dići ruku na nemoćno stvorenje, bez imalo trunke roditeljske ljubavi, pitali smo vještaka neuropsihijatra dr. Omera Ćemalovića iz Sarajeva.

- U svim tim slučajevima, pa i u ovom u Bužimu, to su uradile osobe s poremećajem strukture ličnosti. To nisu osobe koje imaju duševni poremećaj. Radi se o osobama s poremećajem etičko-moralne sfere, karaktera, jednim nakaradnim sistemom vrijednosti, prioriteta i deformacijom odgoja. Vrlo često te osobe vode porijeklo iz ruralnih područja, gdje imamo jedan poseban primitivan odnos prema mnogo čemu, tako da iz tog jednog miljea se regrutiraju osobe koje to čine - mišljenja je dr. Ćemalović.

Komentirajući slučaj iz Bužima, Ćemalović tvrdi da su majka i kćerka odluku o ubistvu donijele mnogo prije rođenja bebe.

Priznao zločin

- Umjesto usvajanja ili da je odnesu u dom, majka bebe se odlučila na takav potez iz svog egoizma da ona ne bi bila žigosana u toj sredini kao osoba koja je rodila vanbračno dijete. Mislim da je to bio motiv, a majka koja je odgojila takvu kćerku sasvim sigurno nije daleko od te kćerke u smislu strukture i karaktera svoje ličnosti čim je to uradila - ističe Ćemalović.

U Bratuncu je ove godine Zoran Milošević (28) šakama ubio svog petomjesečnog sina. Priznao je zločin, navodeći da je sina ubio jer ga je iritiralo to što je zbog gladi plakao, a majka Jelena nije ga htjela nahraniti.

Semir Velagić iz Gornje Slapnice kod Kaknja osuđen je na 18 godina zatvora zbog nasilja u porodici koje je rezultiralo smrću njegovog dvogodišnjeg pastorka Ajnura Smole. Mali Smolo je brutalno pretučen jer nije prestajao plakatu.

- Ova druga ubistva desila su se u afektu, ali ipak postoji nešto što se zove roditeljski nagon i on bi trebao biti puno jači od bilo kakvog afekta. Trebalo bi da su nagon prema djetetu i ljubav prema njemu puno jači na način da sputaju jedan nagon da ga povrijedi. Međutim, kada imate deformirane strukture ličnosti, onda i ta sposobnost samokontrole potpuno ili djelimično zakaže, a i sistem vrijednosti i prioriteta je poremećen, tako da se u tom krugu sve dešava i zato i imamo takve situacije - tvrdi neuropsihijatar Ćemalović.

Smrt Smaje Ćesira

Svi se još sjećamo nezapamćenog slučaja zlostavljanja dječaka Smaje Ćesira u Sarajevu, čija je porodica za njegovu smrt osuđena na 97 godina zatvora. Očuh Salih Arnautović i majka Ena Lipa dobili su po 45 godina zatvora. Smajina krivica je bila ta što je ličio na svog biološkog oca.

- U slučaju ubistva malog Smaje Ćesira bio je jedan negativan odnos prema tom djetetu sve vrijeme, a opet sve to vuče korijene iz nekih drugih navika roditelja i načina odgoja - kaže Ćemalović.

Ćemalović: Ruralne sredine. Arhiv Avaza

Zaklao djecu pa se objesio

Admir Sović (37) polovinom decembra prošle godine zaklao je svoje troje djece, a potom se objesio u kući u kojoj su živjeli kao podstanari u bihaćkom naselju Mali Lug. Monstruozni zločin Sovića, otkriven 13. decembra prošle godine, zaprepastio je BiH i region. Admir je svirepo ubio svoje troje djece na spavanju, najstarijeg sina od sedam godina, kćerku od pet i najmlađeg sina od dvije godine.

Usmrtila dvoje novorođenčadi

Dragana Grbić (48) iz Prijedora je 2013. godine počinila ubistvo djeteta pri porođaju. Optužnica je potvrđena istog dana kada su protiv Grbić Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci službenici Centra javne bezbjednosti Prijedor dostavili izvještaj da je ona i 2011. počinila isto krivično djelo.

Slučajevi koji su šokirali BiH. Arhiv

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.