HRVATSKA

Smiljana Srnec držala sestru u zamrzivaču 19 godina: Nisam kriva za ubistvo

Danas će od optužnog vijeća na Županijskom sudu u Varaždinu saznati sudbinu optužnice

Smiljana Srnec (45), optužena da je 2000. ubila sestru Jasminu Dominić (23). Arhiv

Avaz.ba / Jutarnji.hr

22.8.2019

Smiljana Srnec (45), optužena da je 2000. ubila sestru Jasminu Dominić (23), čije je tijelo potom sakrila u zamrzivač u porodičnoj kući u Palovcu, danas će od optužnog vijeća na Županijskom sudu u Varaždinu saznati sudbinu optužnice.

Za devet sati zakazana je sjednica optužnog vijeća na kojoj će članovi sudskog vijeća analizirati dokaze koje su punih pet mjeseci prikupljali istražitelji, a nakon što se izvažu svi dokazi i saslušaju argumenti tužilaštva i odbrane, odlučit će hoće li optužnicu potvrditi, vratiti tužilaštvu na doradu ili je, pak, zbog nedostatka dokaza odbaciti i odmah pustiti Srnec na slobodu.

Po dolasku na Sud u pratnji pravosudnih policajaca, na novinarsko pitanje je li kriva za ovo što joj se stavlja na teret, Smiljana Srnec je odgovorila: "Nemam komentara, nisam!"

Optužnica tereti Smiljanu Srnec da je s pet snažnih udaraca u glavu ušicom sjekire ili nekim drugim predmetom ubila na spavanju sestru Jasminu i potom ju ugurala u zamrzivač, prethodno joj zamotavši glavu crnom vrećom, a vrat najlonskom čarapom.

Ispod crne vreće u Končarevoj škrinji prvo je bila navlaka za poplun u koju je bio umotan drugi dio tijela, a na njemu su bili tragovi krvi. Kad su policajci otvorili zamrzivač, koja se teško otvarala jer je guma bila zalijepljena ljepilom, i skinuli navlaku za poplun s tijela, glava ubijene bila je još jednom omotana crnom vrećom koja je oko vrata najlonskom čarapom zavezana u čvor.

Tijelo je na kraju bilo zamotano i u stolnjak, a svaka potkoljenica omotana vrećom i čarapom. Ko zna koliko bi se još dugo Jasmina vodila kao nestala da 16. februara ove godine u 12:06 sati OKC PU međimurske nisu nazvali Smiljanina kćerka i njen partner, rekavši da su u kući pronašli leš.

Ekipa za uviđaj našla je tijelo u zamrzivaču u hodniku porodične kuće pod stepenicama, a ispod i preko tijela bile su vrećice sa smrznutim voćem i povrćem iz juna 2000. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.