FLORIDA

Smrtonosnom injekcijom pogubljen serijski ubica homoseksualaca

U pisanoj izjavi naveo da mu je žao zbog onoga što je učinio

Geri Rej Bouls. Advocate

Sl. M. / Avaz.ba

23.8.2019

Geri Rej Bouls (Gary Ray Bowles), serijski ubica čija su meta bili stariji homoseksualci i koji je za osam mjeseci ubio šestero ljudi, pogubljen je smrtonosnom injekcijom na Floridi

Bouls je osuđen na smrt za ubistvo Voltera Hintona u novembru 1994. u Džeksonvil Biču, prenose agencije. 

Hinton je bio šesta i posljednja žrtva ubice koji je tokom osam mjeseci "operirao" na državnom autoputu Interstejt-95, zbog čega je bio poznat pod nadimkom I-95. Ubijanja su počela u Dejtona Biču ubistvom Džona Hardija Robertsa, a uslijedilo je još pet ubistava. 

U svakom slučaju Bouls je imao potpis - u grla žrtava je stavljao predmete kao što su peškiri, krpe, toalet-papir, lišće, pa čak i seksualna pomagala. Prije egzekucije nije ništa izjavio, ali je u jučer pisanoj izjavi naveo da mu je žao zbog onoga što je učinio. 

Istražitelji slučaja serijskog ubice su rekli kako bi on nastavio da ubija da nije bio uhvaćen. Za policiju u Dejtona Biču nije bilo teško otkriti ko je ubio Robertsa, prvu žrtvu iz marta 1994., jer je Bouls ostavio dokument o uvjetnoj kazni na mjestu zločina, a snimljen je i nadzornom kamerom bankomata kada je pokušao da podigne novac s Robertsovog računa. 

Bilo ga je, međutim, mnogo teže uhvatiti, pa je poslije Robertsa ubio još petoricu muškaraca u tri države.  

Bouls (57) je odrastao u Zapadnoj Virdžiniji, gdje je kao mlad imao iskustva s drogom i nasiljem. Otac mu je bio rudar koji je umro prije nego što se on rodio, a majka mu se više puta udavala. Prva dva očuha su ga zlostavljala, navedeno je u sudskim spisima. 

Buolsovi majka i brat su svjedočili da je on počeo da pije, puši marihuanu i duva lijepak kada je imao 11 godina. S 13 godina suprotstavio se drugom očuhu tako što ga je udario kamenom u glavu i skoro ga ubio, piše u spisima. 

Bouls je tada otišao od kuće, a istražitelji su rekli da se izdržavao tako što je imao seksualne odnose s homoseksualcima, iako sam to nije bio. Bouls je imao i historiju nasilja prema ženama. 

Dok je živio u Tampi 1982., kažnjen je sa osam mjeseci zatvora zato što je prebio i silovao svoju djevojku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.