SARAJEVO

Presuda Neziru Bajraktariju za brutalno premlaćivanje maloljetnika 26. avgusta

Drago mi je da će ovaj slučaj, napokon, dobiti sudski epilog, kaže majka pretučenog mladića Sanela Šabotić

Nezir Bajraktari ranije privođen. Arhiv Avaza

Piše: B. C.

23.8.2019


Nakon sedam godina slučaj kada je Nezir Bajraktari zvani Žuti (49), s još nekoliko osoba, u ulici Plantaža u sarajevskom naselju Gladno Polje u Rakovici pretukao tada maloljetnog A. Š. (17), nanijevši mu teške tjelesne povrede, konačno će dobiti sudski epilog.

Kako nam je potvrdila Sanela Šabotić, majka pretučenog mladića, u ponedjeljak 26. avgusta u Općinskom sudu u Sarajevu bit će izrečena presuda Bajraktariju.  

Pomilovali psa

- Drago mi je da će ovaj slučaj, napokon, dobiti sudski epilog. Ovu presudu za brutalno premlaćivanje mog sina, čekamo već sedam godina. Nakon svih ovih godina nadamo se da će pravda biti zadovoljena - kazala je za „Avaz“ Sanela Šabotić.

Optužnica protiv Bajraktarija podignuta je 14. maja 2015. godine.

Sanela Šabotić kazala nam je da je njen sin 20. avgusta 2012. godine s nekoliko drugova, koji su, također, bili maloljetni, bio na vikendici u Rakovici. Vraćali su se kući kada je jedan od njegovih drugova vidio psa i kroz ogradu ga pomilovao. Tada je Bajraktari kazao: “Šta to radiš?”, i počeo vikati na njegovog druga. Njegov drug je kazao: “Izvinite, samo sam pomilovao psa.”



Sanela Šabotić: Majka pretučenog mladića. Avaz

Prema njenim riječima, njen sin se vratio da vidi šta se događa iako je s drugovima bio odmakao nekoliko metara.

Udarci letvama

- Tada je njih 17 izletjelo i počelo udarati mog sina letvama, nogama, šakama. Ne samo da su ga udarali muškarci nego i žene. Slomili su mu ključnu kost, zadobio je frakturu lobanje, ima hematom na mozgu, kao i modrice po čitavom tijelu. Najgore je to što ga je neko od njih digao kada je izgubio svijest i, dok je bio bez svijesti, još jednom ga iz sve snage udario pesnicom. Ne mogu da vjerujem šta su uradili djetetu od 17 godina - kazala je Sanela.

Maloljetnik je tada bio prevezen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć. Ljekari su konstatirali da je zadobio frakturu lobanje i hematom na mozgu, a bio je smješten na Klinici za neurohirurgiju.

Ranije osuđivan

Nezir Bajraktari ranije se zvao Safet Krivača, ali je promijenio ime. I prije ovoga bio je hapšen i osuđivan zbog različitih krivičnih djela. Hapšen je zbog sumnje da je krivotvorio lične dokumente. No, istraga u ovom slučaju je obustavljena. U Hrvatskoj je nepravomoćno osuđen na 20 godina robije zbog šverca droge i za njim je raspisana potjernica. Sud BiH izrekao mu je uvjetnu i novčanu kaznu zbog puštanja u promet lažne “vegete”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.