MAFIJAŠKI OBRAČUN

Novi detalji brutalne likvidacije u Štokholmu: Otkriveno ko stoji iza ubistva Saše Todorovića Trte?!

Prvo su mu prijetili pa opljačkali i zapalili mu restoran, a onda nasred ulice ubijen

Saša Todorović likvidiran u ponedjeljak. Privatna arhiva

Avaz.ba

24.8.2019

Ubistvo Saše Todorovića (55) zvanog Trta, kuma Zorana Uskokovića Skoleta likvidiranog 2000. godine, naručila je suparnička kriminalna grupa, koju uglavnom čine Srbi iz Štokholma. Todorović se s njima sukobio zbog prevlasti u švedskom podzemlju, a mafijaški rat počeo je kada su mu opljačkali i zapalili restoran.

Kako prenose švedski mediji, Todorović je prije sukoba veoma blisko sarađivao s pojedincima iz te kriminalne grupe, čiji su pripadnici Srbi i Šveđani.

- Oni su sarađivali i štitili jedni drugima leđa. Ta mafijaška grupa je tada bila jedna od najjačih u Štokholmu. Zarađivali su veliki novac i nije bilo sukoba između njih. Međutim, Todorović je bez učešća drugih počeo otvarati diskoteke, kafiće, restorane i zarađivati mnogo više od ostalih - navode portali.

Kada su Todoroviću i partneri skrenuli pažnju da bi ih trebao više uključivati u svoje kombinacije, on je to odbio.

- Počele su uzajamne prijetnje, a sukob se 2016. godine zaoštrio kada su Todoroviću bivši saradnici opljačkali i zapalili restoran u Štokholmu. On ih je tada isključio iz preostalih zajedničkih poslova i poručio im da će ih uništiti. Međutim, njegovi suparnici bili su brži. Angažirali su ubicu koji je Todorovića 19. avgusta izrešetao nasred ulice - prenose tamošnji mediji.

Podsjetimo, Saša Todorović ubijen je u ponedjeljak u večernjim satima. Njemu je pritrčao maskirani napadač i ispalio mu više hitaca u glavu. Ubrzo je na mjesto mafijaške likvidacije stigla policija, koja je blokirala ovaj dio grada, a u potjeru za ubicama pored brojnih patrola korišten je i helikopter. Trojica osumnjičenih su uhapšeni, ali mediji nisu saopćili o kome je riječ.

Inače, Todorović je u Švedskoj razvio biznis i postao dobro poznat policiji zbog različitih krivičnih djela, od posjedovanja oružja pa do dilovanja droge. Todorović je jedno vrijeme bio u bijegu, i to pošto je na potjernicu Švedske dospio 2002. godine, kada je u diskoteci koju je držao u ovoj zemlji pronađena droga. Zbog tih narkotika njegovi saradnici osuđeni su na po deset godina zatvora, dok je postupak protiv Todorovića obustavljen 2012. Međutim, 2015. završio je u zatvoru jer je kod njega pronađen "magnum 357". Todorović se u posljednje vrijeme bavio ugostiteljstvom i distribucijom povrća.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.