NA LICU MJESTA “Avaz” u Domu za nezbrinutu djecu nakon tragedije

Sestra stradale štićenice: Bit će sve dobro, ako Bog da, babo…

Niko ne može vjerovati da vedre 16-godišnjakinje više nema

D. Pašalić
24.08.2019 11:17

JU “Dom porodica”

Foto: D. Pašalić

Nakon što je sinoć oko ponoći s balkona na drugom spratu zgrade “Dom porodica” u Zenici pala 16-godišnja štićenica, ekipa “Avaza” posjetila je jutros ovu ustanovu. Šok, tuga, nevjerica.

Uzorno dijete

Niko ne može vjerovati da vedre 16-godišnjakinje više nema. Kako su komentirali vidno šokirani uposlenici, bilo je to uzorno dijete. 

⁃ Nikad nije bilo s njom problema. Kad god prođe, javi se, pozdravi, pita treba li šta pomoći, uraditi. Ne možemo vjerovati da je više nema - govorili su oni.

Ipak, posebno je bio stresan trenutak kada je u “Dom porodicu” došao otac stradale djevojčice. U tom domu, inače, boravi još jedna njegova kćerka.

Zagrljeni, dok jecaji odzvanjaju holom ustanove, otac i kćerka izašli su iz Doma.

⁃ Bit će sve dobro, ako Bog da, babo moj - govorila je, kroz suze, njegova kćerka, nastojeći utješiti tugom shrvanog oca.

Ona, također, nije mogla suzdržati suze i sakriti bol koju osjeća zbog gubitka sestre. Bile su nerazdvojne. U Domu su imale jedna drugu.

I ostali prisutni nisu mogli ostati ravnodušni na tužan prizor, dok otac i kćerka zagrljeni odlaze iz Doma. Stradala i njeni srodnici inače su iz Zenice.

Za portal "Avaz" jutros je izjavu nakon tragedije dala i Draženka Subašić, direktorica "Dom porodice", kazavši da su svi u šoku te da im je sada u fokusu pružiti psihičku pomoć za 85 štićenika, koliko ih boravi u ovoj ustanovi.

- Nama je sada u fokusu da, prije svega, amortizujemo, koliko god je to moguće, šok koji su preživjeli štićenici, uposlenici, ali i pružimo podršku i srodnicima stradale djevojčice - kazala je Subašić.

Podsjetimo, još se utvrđuju sve okolnosti koje su dovele do ove nezapamćene tragedije u Domu za nezbrinutu djecu. Maloljetna štićenica sjedila je na balkonu, kada je, pod još nerazjašnjenim okolnostima, pala i podlegla na licu mjesta.

Intervenirala hitna

Uviđaj je trajao jutros do četiri sata, a po nalogu dežurnog tužioca bit će obavljena obdukcija. Zbog ogromnog šoka koji su preživjeli, naročito štićenici koji su svjedočili ovoj tragediji, Hitna pomoć u nekoliko je navrata intervenirala od jutros. 

Druga tragedija u 20 dana

Inače, ovo je druga tragedija u Zenici sa smrtnim ishodom nakon pada s balkona u svega 20 dana. Podsjetimo, još se utvrđuju okolnosti smrti rudara Huseina Mehića, koji je pao s balkona zgrade 4. avgusta i podlegao na mjestu.   

Mladić je, najvjerovatnije, stradao kada je pokušao prijeći s prozora na balkon svoga stana, kada je pao na zelenu površinu ispred zgrade. 

Komentari

NA VRH