AKCIJA TIMA ENFAST

Najtraženiji Srbin uhapšen u Francuskoj: Odmarao se u luksuznoj vili u Kanu

Prijeti mu kazna do 40 godina zatvora

Marko Đorđević. Telegraf

Sl. M. / Avaz.ba

24.8.2019

Državljanin Srbije Marko Đorđević (32), za kojeg mediji navode da je blizak kriminalnom klanu "Amerika", osumnjičen za ubistvo Luke Radulovića, uhapšen je jučer u Kanu na Francuskoj rivijeri, u zajedničkoj akciji tima ENFAST (Evropska mreža odbjeglih aktivnih timova za pretragu), sačinjenog od agenata iz Italije, Srbije, Slovenije i Francuske, prenosi Telegraf.rs. 

On se dovodi u vezu s ubistvom dilera droge Luke Radulovića koje se dogodilo prošle godine u jednom od kafića nedaleko od Brankovog mosta u Beogradu. Mediji prenose da je Đorđević, za kojim je bila raspisana crvena Interpolova potjernica po nalogu Srbije, uhapšen u luksuznoj vili Mužin na kanskoj obali u kojoj se odmarao s porodicom. Inače, u Srbiji mu prijeti kazna do 40 godina zatvora. 

Pratili porodicu

Policija je pratila signale kretanja majke, sestre i supruge bjegunca s dva mala blizanca, koji su se trebali vratiti u Srbiju letom iz Milana 23. avgusta. Istražni tim odmah je rekonstruirao kretanje porodice, uspjevši identificirati sredstva od 16. avgusta po dolasku u Italiju, na istom aerodromu u Milanu.

Oni su se kretali u unajmljenom kombiju slovenskih registarskih tablica, te je policija iz Slovenije rekonstruirala rutu kombija do njegovog krajnjeg odredišta u Francuskoj, u poznatom i turističkom gradu Kanu.

Prema pisanju italijanskih i francuskih medija, tim iz Francuske identificirao je vilu u kojoj se bjegunac odmarao s porodicom, a ubrzo potom je i uhapšen. Policija navodi da je operacija bila izuzetno teška zbog prisustva članova porodice, ali da je sve proteklo u najboljem redu.

Đorđević je predat javnom tužilaštvu u Provansu, koje je zaduženo za postupak izručenja Beogradu.

Odnos Radulovića i Đorđevića

Prema ranijem izvještavanju, Radulović i Đorđević sukobili su se nekoliko mjeseci prije kobne večeri i ubistva koje se dogodilo ispod Brankovog mosta. Radulović je izašao kao pobjednik u toj tuči, što mu Đorđević navodno nije mogao oprostiti.  

Prema pisanju srbijanskih medija, Radulović je policiji bio poznat kao diler kokaina, a pažnju javnosti na sebe je najviše skrenuo u septembru 2017. kada je presjekao kolonu predsjednika Aleksandra Vučića na Topčiderskoj zvezdi.

Radulović je u Vučićevu kolonu uletio Bentleyjem Ivice Dragutinovića, poznatog fudbalera i bivšeg reprezentativca Srbije. Hapšen je i ranije te godine i ekspresno osuđen za trgovinu narkoticima, nakon što je priznao djelo i sklopio sporazum s Tužilaštvom za organizirani kriminal. Kaznu nije odslužio jer je ubijen 18. aprila.

Prema izjavama očevidaca i nezvaničnim saznanjima iz policije, ubistvo u klubu desilo se naočigled brojnih svjedoka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.