MENHETN

Stravičan incident u luksuznoj zgradi: Mladića smrskala čelična konstrukcija lifta

Lift počeo padati u trenutku dok je Semjuel Vajzbren izlazio

Lift smrskao mladića. Screenshot

Sl. M. / Avaz.ba

25.8.2019

Tridesetogodišnji Amerikanac Semjuel Vajzbren (Samuel Waisbren) preminuo je u stravičnom incidentu u luksuznoj stambenoj zgradi na Menhetnu

Njega je smrskao lift, koji je počeo padati u trenutku kad je mladić u prizemlju izlazio iz njega. U kabini je bilo još pet osoba, koje nisu povrijeđene u incidentu, ali su u užasu gledale kako Vajzbren umire u mukama. Iz vatrogasne službe su naveli kako Vajzbrenu nije bilo spasa. Incident su snimile nadzorne kamere. 

- Mladić se sa još 7 osoba spuštao liftom u prizemlje. Nakon što su stigli do lobija zgrade, vrata lifta su se otvorila i jedan momak je izašao. Kad je Vajzbren zakoračio da izađe, lift je baš u tom trenutku počeo padati. Mladić je izgubio tlo pod nogama. On je pokušao da se izvuče, držeći se za vrata lifta, ali ga je čelična konstrukcija povukla i zgnječila. Bio je neprepoznatljiv - pojasnili su vatrogasci.

Konstrukcija se zaustavila u podrumu, a vatrogasci su potom izvukli zaglavljene putnike, koji nisu povrijeđeni. Tek nakon ove akcije spašavanja, izvučeno je i Vajzbrenovo unakaženo tijelo. Ljekari su samo konstatirali smrt.

Uviđaj poicije je pokazao da je soliter od 27 spratova i ranije imao problema sa liftovima, što su potvrdili i stanari. Upravnici zgrade kažnjeni su u maju novčanom kaznom, jer je inspekcija ustanovila da liftovi nisu sigurni. U posljednjih godinu dana, prema riječima stanara, često su se zaglavljivali.

Vajzbren je iznajmljivao jednosobni stan. Poreklom je iz Viskonsina, a u Njujorku je živio šest godina i radio kao menadžer u jednoj softverskoj kompaniji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.