SARAJEVO

Neziru Bajraktariju osam mjeseci zatvora: Majka pretučenog mladića ogorčena

Na ovom neću stati, pravda nije zadovoljena, mom djetetu trajno je urušeno zdravlje, on je brutalno pretučen, kaže Sanela Šabotić

S privođenja. Arhiv

Piše: B. C.

27.8.2019

Nezir Bajraktari Žuti osuđen je na osam mjeseci zatvora za brutalno premlaćivanje tada maloljetnog A. Š. (17) nanijevši mu prije sedam godina teške tjelesne povrede. Presudu je izrekla Tanja Ćurović, sutkinja Općinskog suda u Sarajevu.


Urušeno zdravlje

Optužnicom je bio obuhvaćen i Baraktarijev sin Alen, ali je Sud odbio ovu tačku optužnice jer su njih dvojica već ranije pravomoćno prekršajno osuđena za nasilničko ponašanje.

Sanela Šabotić, majka pretučenog mladića koja je sedam godina čekala na epilog ovog slučaja, ogorčena je presudom i najavila je da će se žaliti Kantonalnom sudu u Sarajevu. 

- Pravda je kod nas katastrofa. Na ovom neću stati, pravda nije zadovoljena, mom djetetu trajno je urušeno zdravlje, on je brutalno pretučen. Svaki nalaz sam im kopirala, ljekari su utvrdili da su povrede bile opasne po život, a u optužnici je samo navedeno da su u pitanju teške povrede - kazala nam je Šabotić.  


Maloljetnik u bolnici nakon napada 2012. godine. Avaz Arhiv

Prilikom izricanja sankcije Sud je uzeo u obzir otežavajuće i olakšavajuće okolnosti, odnosno činjenice da je Bajraktari porodičan čovjek koji ranije nije osuđivan.

- Nisam mogla da vjerujem. Čovjek ima četiri pasoša, Interpol ga traži. Sve su to mogli da nađu na internetu - kaže Šabotić.

Poznato je da je Bajraktari u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen na 20 godina robije zbog šverca droge i za njim je raspisana potjernica. Sud BiH izrekao mu je uvjetnu i novčanu kaznu zbog puštanja u promet lažne “vegete”.



Fraktura lobanje

Pretučeni maloljetnik je 20. avgusta 2012. godine s nekoliko drugova, koji su, također, bili maloljetni, bio na vikendici u Rakovici. Vraćali su se kući kada je jedan od njegovih drugova vidio psa i kroz ogradu ga pomilovao. 

Tada je Bajraktari kazao: “Šta to radiš?” i počeo vikati na njegovog druga. Njegov drug je kazao: “Izvinite, samo sam pomilovao psa.” Na njih je tada nagrnulo više osoba te su ih palicama, rukama i nogama pretukli. 

Maloljetnik je tada bio prevezen u Univerzitetski klinički centar u Sarajevu, gdje mu je ukazana ljekarska pomoć. Ljekari su konstatirali da je zadobio frakturu lobanje i hematom na mozgu, a bio je smješten na Klinici za neurohirurgiju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.