SKUPA GREŠKA

Kako su pali krijumčari: Hvalio se policajcu pa nastradala čitava banda

Za desetero osumnjičenih određen jednomjesečni pritvor

Uhapšena Andrea K.. Jutarnji

I. K. / Avaz.ba

30.8.2019

Kosovar Lutfi H. (53) glava je krijumčarske bande koja je početkom sedmice uhapšena zbog krijumčarenja migranata. 

On je s nepoznatim osobama organizirao prebacivanje većeg broja stranaca u Hrvatsku preko državne granice s BiH, i to za iznos od najmanje 1000 eura po osobi. Međutim, ni on, ni drugi kosovski državljanin X. V. (38) još nisu uhapšeni. Za njima i još dvojicom hrvatskih državljana se traga, piše "Jutarnji".

U međuvremenu, za desetero osumnjičenih sutkinja istrage Županijskog suda odredila je jednomjesečni pritvor. Uhapšeno je šestero, dok su ostala četvorica nedostupna. 

- Istražni zatvor je određen zbog opasnosti od bijega i od ponavljanja krivičnog djela, a radi se ukupno o četvero osumnjičenika. U odnosu na preostale osumnjičenike, njih šestero, istražni zatvor je određen zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela - objasnio je Zoran Sršen, portparol Županijskog suda u Rijeci.

A ko su oni i koju su funkciju imali u zločinačkoj organizaciji koja se pomno bavila prijevozom imigranata od BiH granice pa sve do one prema Evropskoj uniji?

Većina njih je iz Slavonskog Broda - I. B. (22), J. K. (24), D. Š. (27), M. B. (33.) i D. V. (27), dok je R. V. (31) iz Rijeke, A. K. (29) iz Baške, a O. L. (29) iz Matulja. Oni su u čitavoj ovoj operaciji bili pomoćnici - dio okrivljenika preuzimao je strance u vlastite ili iznajmljene automobile, dok je drugi dio osumnjičenih svojim vozilima sudjelovao u prijevozu kao prethodnica, radi izviđanja policijskih ophodnji na ruti kretanja.

Jedna od njih je i jedina osumnjičenica u čitavoj priči, Andrea K. iz Baške na otoku Krku, koja je u ponedjeljak u velikoj policijskoj akciji uhapšena sa svojim zaručnikom Josipom K. iz Slavonskog Broda. Oboje su, kako pričaju njihovi susjedi, vodili kafić u staroj jezgri grada. Andrea je u čitavoj priči bila takozvana prethodnica koja je izviđala ima li policije na cesti i o tome izvještavala vozače koji su prevozili migrante do slovenske granice.

- Kafić su otvorili početkom ovog ljeta i zajedno su ga vodili. Vrlo često je policija bila kod njih, pa nam nije bilo čudno kad je došla i početkom sedmice, ali nismo znali zašto. Čuli smo da su se bavili nekim sumnjivim poslom - kazao je za "Jutarnji" jedan stanovnik Baške koji ih oboje poznaje. 

Vjeruje da krijumčarenje imigranata nije jedina nezakonita djelatnost kojom se ovaj mladi par bavio. Rekao je da mlada žena zapravo nije iz Baške, nego iz Rijeke i da su oboje došli voditi kafić koji je naslijedila od svoje rodbine.

- Kako se sada govori po mjestu, u taj je kafić već neko vrijeme zalazio policajac u civilu koji se sprijateljio s vlasnikom. S vremenom se ovaj opustio te mu se počeo hvaliti čime se bave i tako su otkriveni - kazala je druga sagovornica iz Baške, koja ne poznaje lično mladi par.

Osim njih, zna se i da su dvojica osumnjičenika uhapšena u Bujama i Motovunu. Riječ je o sezonskim radnicima, odnosno osobama koje na području Istre imaju boravište. Jedan od njih radi sezonski kao pomoćni kuhar u restoranu u staroj jezgri Motovuna, a zasad nije u pritvoru. Vlasnik restorana nije nam htio reći kako je policija došla do njega. 

Ova grupa prevezla je barem 96 migranata i zaradila oko 185.000 maraka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.