AVAZ SAZNAJE Uprava mostarskog zatvora poslala šturi izvještaj

Pokušali pobjeći iz zatvora u Mostaru: Zbog šturog saopćenja tužilac pokreće istragu

Tužilaštvo zatražilo angažman MUP-a HNK, koji nije ni obaviješten o slučaju

M. Smajkić / Avaz.ba
01.09.2019 15:41

KPZ Mostar: Zatvorski čuvari teško povrijeđeni

Foto: Arhiv

Deset dana od pokušaja bijega petorice kriminalaca iz pritvorske jedinice Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Mostar, nema službenih informacija iz ove ustanove uprkos činjenici da su dva zatvorska policajca teže povrijeđena, dok su trojica završila s lakšim povredama.

Otvorena istraga

Međutim, kako nam je potvrđeno, zbog ovog slučaja su istragu otvorili u Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona, nakon što je u ovu pravosudnu instituciju stigao izvještaj iz KPZ-a Mostar u kojem su, saznajemo, navedene tek šture informacije.

Istina, o incidentu, koji se dogodio 21. avgusta, odmah je iz zatvora obaviješteno Kantonalno tužilaštvo, ali ne i MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona.

  • Ferid Suljović
    Ferid Suljović Foto: (Arhiv)

kantona.

Čak su iz MUP-a HNK odaslali saopćenje za javnost u kojem su, između ostalog, naveli kako „pripadnici ovog ministarstva nisu bili na mjestu događaja, niti su na bilo koji način učestvovali u rješavanju ovog incidenta“.

Izdat nalog

Tako su iz Tužilaštva HNK zatražili da se u istragu uključi MUP HNK, odnosno, naloženo im je prikupljanje svih informacija u vezi s ovim događajem. Naložene su i brojne druge istražne radnje, a sve radi potpunog rasvjetljavanja okolnosti koje su dovele do ovog slučaja i, praktično, nanošenja tjelesnih ozljeda službenim osobama.

  • Eniz Rastoder
    Eniz Rastoder Foto: (Arhiv)

Probušili zid u ćeliji

Damir Hrnjez iz Mostara, Ferid Suljović Čićo, Enis Rastoder, Admir Bislimi i izvjesni Žigović su u kasnim večernjim satima metalnim šipkama kojih su se domogli razvalivši krevete u prostoriji, kao i drugim alatkama, probušili rupu na zidu ćelije veličine metar sa 70 centimetara. Bukvalno, minute su ih dijelile od bijega.

Međutim, nakon upada stražara u prostoriju, kriminalci su im pružili otpor udarajući ih šipkama, ali i noževima koje su načinili paleći najlonske vrećice.

Komentari

NA VRH