JEZIVO

Detalji o tragičnoj sudbini 18-godišnjaka kojeg je ubio zatvor

Medicinska ekipa na prijemu nije dobila nikakvu dokumentaciju iz koje su mogli zaključiti od čega boluje i koje je lijekove uzeo

Zatvor na Bilicama. Slobodna Dalmacija

I. K. / Avaz.ba

4.9.2019

Iz zatvora na Bilicama u Splitu Kristian Vukasović (18) je u 2 sata ujutro doveden bez pulsa, a mozak mu je bio u toliko lošem stanju da nije bilo mogućnosti da se oporavi. 

Ekipa Hitnog internog prijema KBC-a Split uspjela je ponovo pokrenuti srce, za što su između ostalog upotrijebili devet ampula adrenalina i primijenili dvije defibrilacije, ali moždana smrt je nastupila prije dolaska u bolnicu, piše "Jutarnji". 

Sljedeće tri sedmice Kristiana su održavali u životu i borili se s infekcijom nepoznatog uzroka zbog koje je imao temperaturu 41 stepen, otkazivanjem bubrega te nizom posljedičnih zdravstvenih problema, ljekari su ga ponovo oživljavali dva puta, od čega jedan put uspješno. 

U epikrizi Zavoda za intenzivnu medicinu i kliničku farmakologiju s toksikologijom KBC-a Split, tj. razjašnjenju oboljenja i predviđanja toka bolesti za Kristiana Vukasovića, opisano je razdoblje od 1. do 24. avgusta koje je proveo u splitskoj bolnici. 

U zatvoru je pronađen bez svijesti, navodno je imao puls, disao je usporeno i nepravilno, uz sužene zjenice. 

Međutim, prilikom dolaska na hitni prijem KBC-a Split nije imao puls, nije disao spontano, a zjenice nisu reagirale. 

Medicinska ekipa na prijemu nije dobila nikakvu dokumentaciju iz koje su mogli zaključiti od čega boluje i koje je lijekove uzeo. 

Upornom reanimacijom uspjeli su povratiti rad srca, intubacijom su omogućili disanje te su utvrdili postojanje brojnih krvnih podljeva po koži stomaka. Sve vrijeme su zjenice neaktivne, bez refleksa, što ukazuje na cerebralnu komu. Isti dan rade MSCT mozga koji pokazuje edem.

Nakon oživljavanja, u 5:15 sati, smješten je na Jedinicu intenzivnog liječenja, uz uredan šum disanja i pravilni ubrzani rad srca. 

Dana 11. avgusta u 16:45 sati ponovo dolazi do zastoja srca, a reanimacijom ponovo uspostavljaju rad srca. 

Pet dana kasnije snimak mozga opet pokazuje stalno oticanje. Počinju mu otkazivati bubrezi te se ljekari bore i s tim problemom. 

Uprkos kontinuiranom provođenju svih mjera intenzivnog liječenja, 24. avgusta u 2:18 sati dolazi do srčanog zastoja. Ponovo kreće reanimacija, no bezuspješno. 

U 2:58 sati proglašena je smrt Kristiana Vukasovića, a njegovo je tijelo prevezeno na Odjel patologije.

Šta je izmučilo tijelo nesretnog mladića i dovelo do moždane smrti, pokazat će obdukcija. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.