SRBIJA Rasplet nakon tri i po godine

I dalje je misterija kako je ubijena pjevačica Jelena: Počinje suđenje decenije, Zoran Marjanović otkriva šta se desilo

U jedinoj odbrani koju je dosad iznio u Višem tužilaštvu Zoran je tvrdio da mu je njihova kćerka Jana svjedok da nije ubio suprugu

E. Ma. / Avaz.ba

Zoran i Jelena Marjanović

Foto: Arhiv


- Nevin sam.

Ovim riječima, poslije hapšenja, pred zamjenikom višeg javnog tužioca u Beogradu branio se Zoran Marjanović (41), koji je osumnjičen da je 2. aprila 2016. u kanalu u Crvenki kod Borče ubio svoju suprugu, pjevačicu „Granda“ Jelenu Marjanović (33).

 • Oružje nije pronađeno

  Oružje nije pronađeno

  Foto: Kurir


Tri i po godine u svakoj svojoj izjavi za medije ponavljao je da nije kriv i da je suprugu volio. Međutim, do današnjeg dana ostalo je mnogo pitanja na koja nije odgovoreno i na koja će vjerovatno Zoran morati da odgovori tokom sudskog postupka, koji se otvara u srijedu. Za sada, on je jedini optuženi za ubistvo o kom Srbija priča već 41 mjesec.

- Pred Višim sudom u Beogradu za srijedu je zakazano pripremno ročište, koje je uvod u proces decenije. Epilog sudskog postupka bit će konačan odgovor da li je Zoran ubio Jelenu ili ne - objašnjava sagovornik "Kurira".

Jedan od ključnih svjedoka tokom postupka protiv Zorana bit će i njegova i Jelenina kćerka Jana. Kobnog dana ona je s mamom i tatom došla na nasip, na kom je Jelena planirala da trči. Tog popodneva posljednji put je majku vidjela živu.

 • Misteriozno ubistvo

  Misteriozno ubistvo

  Foto: Kurir


Ono što je, također, do danas ostalo nerazjašnjeno jeste šta se događalo u međuvremenu, od trenutka kada je Jelena otrčala do momenta kada je njen suprug prijavio nestanak. 

- To je ono što je zadatak suda da utvrdi - objašnjava sagovornik ''Kurira''.

Koplja će upravo oko dvije različite verzije već u srijedu ukrstiti odbrana i tužilaštvo.

Naime, prema zvaničnoj verziji iz optužnice, kada je Jelena otrčala nasipom, Zoran je s Janom krenuo za njom. Sustigli su je kada se vraćala istom stazom i, dok je dijete ostalo na nasipu, on je iskoristio njeno povjerenje i namamio je da siđu s nasipa. Kada su se spustili, najprije ju je ubo oštrim predmetom u lakat, a kada je nesretna žena pokušala da pobjegne, sustigao ju je i zadao više udaraca u glavu.

Oružje kojim je Jelena ubijena nikada nije pronađeno. Tužilaštvo, međutim, tvrdi da su upravo bazne stanice i vještačenje mobilnih telefona dokazali da je Zoran bio u neposrednoj blizini mjesta ubistva.

S druge strane, Zoran Marjanović je u jedinoj odbrani koju je do sada iznio ispričao da se ni na trenutak nije odvajao od kćerkice i da nije ubio suprugu.

- Jana mi je svjedok. Nas dvoje se ni na trenutak nismo odvajali. Nismo silazili s nasipa - rekao je Zoran Marjanović.

Šta tvrdi tužilaštvo

Zoran nije trčao sa ženom po nasipu i nije se odvajao od Jane, što je i ona potvrdila na saslušanju. 

- Nije dokazano da je telefon namjerno isključio, moguće je da je bio nevidljiv baznim stanicama.

- Pet nepoznatih DNK uzoraka muške osobe pronađeno je na Jeleninom lešu.

- Jelena se ranije posjekla i ostavila krvavi trag u automobilu, nemoguće je tačno utvrditi otkad potječu tragovi.

- Zoranov DNK nije pronađen nigdje na lešu.

- Trag stopala pronađen s druge strane kanala pripada ubici.

- Mala Jana je krunski svjedok.

- Zoran nije imao motiv da ubije suprugu.

Kako se Zoran branio u istrazi

Zoran Marjanović je nakon hapšenja u septembru 2017., kada je i proveden na saslušanje u tužilaštvo, izjavio i sljedeće: 

- Protiv mene se vodi hajka od trenutka kad je ona pronađena mrtva, neobjašnjivo mi je zbog čega je to tako - kazao je on.

Potom je dodao da su ga na nasipu u vrijeme Jeleninog nestanka vidjeli brojni svjedoci:

- Vidjeli su kako je Jelena sama otišla na nasip tako što se popela i krenula u pravcu druge rampe. Ja sam ostao s Janom i poslije 15 do 20 minuta dijete i ja smo se također popeli na nasip i krenuli u susret Jeleni. Nigdje je nije bilo, dozivao sam je i bezuspješno zvao telefonom. Potom sam pozvao prijatelja policajca da ga pitam šta da radim, a zatim i oca i brata.

Čovjek koji je zapanjio Srbiju

 • Nenad Šipka

  Nenad Šipka

  Foto: Kurir


Nenad Šipka, direktor CFI, najkontroverznija je ličnost koja se vezuje za slučaj ubistva pjevačice. Nekad sudski vještak, a danas forenzičar se estradnim nabojima, neprekidno se eksponirao u medijima, koristeći svaku priliku da javnosti prikaže šta su utvrdile njegove istrage. 

Njegova najpoznatija teorija bila je da Jelena nije ubijena na nasipu, već da je tamo naknadno donesena i bačena mrtva. Tužilaštvu se više puta nudio kao svjedok, ali se ni o njemu, ni o njegovim istragama neće govoriti tokom suđenja. 

Najbizarniji trenutak njegove kratkotrajne slave bilo je snimanje spota za pjesmu koju je sam otpjevao i posvetio mrtvoj Jeleni. Više puta je naglasio da je idejni tvorac „projekta“ Jelenina sestra Teodora.

NA VRH

Podijeli članak na