"AVAZ" SAZNAJE

Detalji opsežne akcije FUP-a: Kriminalci pljačkali tokom zatvorskog dopusta, maskirani i naoružani dugim cijevima

Privedeno 13 osoba, za jednom se traga

Pripadnici FUP-a provode akciju "Orka". Arhiv

Piše: M. Aš. / Avaz.ba

12.9.2019

Na području Federacije BiH u toku je opsežna akcija Federalne uprave policije (FUP) "Orka", u kojoj je već uhapšeno 13 osoba, dok se jedna nalazi u Hrvatskoj.

Akcija je usmjerena protiv kriminalne grupe od 14 članova, koji se dovode u vezi s krivičnim djelima organizirani kriminal, razbojništva, teške krađe, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga. Radi se o višestrukim povratnicima u vršenju krivičnih djela, odranije poznatim pravosudnim institucijama.

Kako saznaje "Avaz", pojedini se već nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, ali su ova krivična djela vršili u vrijeme vanzavodske pogodnosti.

Ova grupa se dovodi u vezu s napadima na benzinske pumpe, tržne centre, transporte novca, bankomate unazad četiri godine.

Oni su, prema prvim procjenama i zadokumentiranim slučajevima, stekli blizu milion KM dok su fizičkim i pravnim osobama napravili višemilionsku štetu, potvrđeno je iz FUP-a za "Avaz". 

"Avaz" saznaje da je riječ većinom o kriminalcima koji su pljačkali tržne centre "Bingo" i "Mercator", pretežno na području Sarajeva i Hercegovine.  

Tokom pljačkanja kriminalci su bili maskirani i naoružani dugim cijevima, pištoljima i koristili su podesni alat. 

Tokom pljačke bankomata u ložište su upumpavali plin. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.