MOSTAR

Detalji akcije "Orka": Pronađeni eksploziv, oružje, ometači, policijska uniforma, novac...

Ukupno im se na teret stavlja 29 krivičnih djela organiziranog kriminala, a riječ je o razbojništvima, teškim krađama i neovlaštenom prometu opojnih droga

Piše: M. Smajkić / Avaz.ba

12.9.2019

S pressa: Početkom godine formirali tim. Ž.Miličević

U operativno-taktičkoj akciji „Orka“, koju su jutros nakon višemjesečne istrage pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, proveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP) uhapšeno je 13 osoba, dok je 14. osoba nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj. 

Od njih 14, rečeno je, tri osobe se nalaze na izdržavanju zatvorske kazne, a u vršenju krivičnih djela koja im se stavljaju na teret učestvovali su tokom korištenja vanzavodskih pogodnosti.

Potvrđeno je to na pres-konferenciji u Mostaru, na kojoj je o detaljima akcije govorio Nurudin Hafizović, načelnik istražne federalne Službe kriminalističke policije FUP-a, koji je otkrio da je kriminalna grupa obuhvaćena ovom akcijom djelovala u periodu od 2014. do ove godine. Ukupno im se na teret stavlja 29 krivičnih djela organiziranog kriminala, a riječ je o razbojništvima, teškim krađama i neovlaštenom prometu opojnih droga.

- Ova navedena organizirana kriminalna grupa djelovala je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, plina i eksploziva i izvršila više krivičnih djela koja su ovom prilikom dokazana. Predmetom izvršenja krivičnih djela bili su bankomati, benzinske stanice, transportna preduzeća i tržni centri. Stekli su imovinsku korist od milion maraka, a privrednim subjektima i fizičkim osobama nanijeli štetu višemilionskom iznosu - rekao je on.

Kada je riječ o počinjenim krivičnim djelima, to su pljačke bankomata na tržnim centrima „Bingo“, „Robot“ i „Namex“, i to upotrebom plina i eksploziva, benzinske pumpe, tržni centri, brza pošta i druga koja su počinjena najviše na području HNK i ZHK, ali i u Kantonu Sarajevo te Livanjskom kantonu.

Potvrdio je „Avazova“ saznanja o tome da je R. B., odnosno, Rahman Begluk vođa ove kriminalne grupe. Također, potvrdio je da su i članovi porodice Begluk dio ove grupe. Svi oni su, rečeno je, imali različite uloge u izvršenju krivičnih djela, jedni su bili pomagači, drugi saizvršioci, a treći su tretirani kao organizatori.

Kako je ranije navedeno, to su: M. B. (1991.), A. B. (1984.), J. M. (1983.), S. Ć. (1978.), Z. M. (1972.), F. P. (1986.), M. P. (1981.), S. H. (1991.), M. O. (1984.), Z. H. (1990.), R. G. (1980.), N. B. (1992.), dok se Z. G. (1969.) trenutno nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u Hrvatskoj.

Na pressu je rečeno da su tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području Federacije BiH i jednu u Istočnom Sarajevu pripadnici FUP-a pronašli veće količine novca koje proističu iz izvršenja ovih krivičnih djela, 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i tehničku aparaturu.

- Specifičnost je da smo pronašli određene ometače alarmnih sistema, oružje, kao i policijsku uniformu koja je korištena pri izvršenju ovih krivičnih djela - kazao je Hafizović.

Dodao je da je ovo je nastavak aktivnosti koje FUP provodi u saradnji s pripadnicima MUP-a KS, HNK, i ZHK i posebno Tužilaštvom HNK.

- Početkom godine kada smo formirali operativno-istražni tim uključili smo sva ministarstva u cilju razmjene operativnih podataka, a što je danas rezultiralo ovom akcijom. Cijenimo da imamo dovoljno dokaza da ova grupa bude na jedan duži period skonjena s terena i onemogućena za izvršenje krivičnih djela i u narednom periodu bude procesuirana i dokazana za 29 krivičnih djela - poručio je Hafizović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.