POZIV

U akciji spašavanja planinarke kod Mostara učestvovala dva helikoptera EUFOR-a

Ljekar procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu

EUFOR-ov tim koji je učestvovao u akciji spašavanja. EUFOR

S. Š. / Avaz.ba

20.9.2019

EUFOR je danas u toku dana primio zahtjev od osoblja svog Tima za osmatranje i vezu (LOT tim) u Mostaru da se pomogne planinarki koja je izgubila svijest u blizini sela Kruševljani. 

Dva EUFOR-ova helikoptera tipa augusta bell 212 uzletjela su sa dizalicom za podizanje pacijenta i sanitetskim zalihama. Došavši na lice mjesta, 30 minuta pošto je posada dobila informaciju, helikopteri su sletjeli i jedan od EUFOR-ovih liječnika procijenio je stanje unesrećene te odlučio da je treba zračnim putem prevesti u bolnicu u Sarajevu. 

Nakon što je povrijeđena planinarka smještena u helikopter sa sanitetskim osobljem koje je već pružalo prvu pomoć, helikopter je ubrzo ponovo bio u zraku i letio prema Sarajevu. Dok se ovo dešavalo, jedan od časnika EUFOR-a iz Zajedničkog operativnog centra organizirao je vozilo hitne pomoći kako bi prevezlo pacijenticu s nogometnog terena pored bolnice gdje je helikopter mogao sletjeti. 

- Radilo se o veoma ozbiljnom slučaju i bilo nam je drago da uradimo sve što možemo da pomognemo - kazao je  ljekar EUFOR-ove helikopterske sanitetske ekipe koji je pomogao povrijeđenoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.