ITALIJA

Presuda za horor kod Rima: Bosancu doživotna kazna za smrt tri osobe

Kćerke Romana Halilovića žive izgorjele

Avaz.ba

21.9.2019

Osuđeni Šerif Seferović - Avaz
Policija na mjestu tragedije - Avaz
Istražitelji tokom uviđaja - Avaz
Italijani donosili cvijeće na mjesto tragedije - Avaz
Poginule tri osobe - Avaz

Sud u Rimu osudio je Šerifa Seferovića, državljanina BiH, na kaznu doživotnog zatvora, jer je 10. maja 2017. godine na parkingu tržnog centra „Centocelle“ u predgrađu Rima bacio Molotovljev koktel u kamper koji je koristila 13-člana porodica bh. državljanina Romana Halilovića.

Tom prilikom su smrtno stradale tri kćerke Romana Halilovića: Elizabet (4), Angelika (8) i Frančeska (20). Nesretne kćerke Halilovića žive su izgorjele do dolaska vatrogasaca.

Zločin je šokirao Italiju, a poruku podrške porodici Halilović uputio je i papa Franjo posredstvom monsinjora Krajevskog. Rimska gradonačelnica Virđinija Ragi došla je na mjesto zločina, dok je predsjednik Italije Serđio Matarela napisao da je "ubijanje djece nedostojno ljudske rase".

Policija je odmah isključila rasizam kao motiv za zločin i istragu usmjerila na mogući obračun porodica Halilović i Seferović.


Seferović je nedugo poslije uhapšen, ali je ubrzo pušten zbog nedostatka dokaza. Priveden je ponovo 7. oktobra 2017. godine, zajedno s bratom Andreom.

Presuda mu je izrečena 18. septembra. Prethodno je njegova sestrična Lisabeta Viola, zbog istog zločina, dobila 20 godina zatvora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.