TUZLA

Mog Jasenka su poslali u zemlju, a dvojica su još na slobodi

Tri osobe su osuđene za ubistvo Jasenka Hajdarhodžića 2008. godine

Merhija Hajdarhodžić sa ubijenim sinom. Privatni arhiv

Piše: B. Cerić / Avaz.ba

21.9.2019

- Odlučna sam da idem do kraja da oni odsluže svoje što što su uradili. To hoću jer ja ne mogu živjeti s tim da oni slobodno šetaju i žive, a moje su dijete poslali u zemlju- kaže na početku svoje ispovijesti za “Avaz “ Merhija Hajdarhodžić majka Jasenka Hajdarhodžiča koji je ubijen 2008. godine u pucnjavi u tuzlanskom naselju Slavinovići, u kojoj je ranjen i Damir Mehić.


Dobila dojavu

Za Jasenkovo ubistvo osuđene su tri osobe među kojima je i Kemal Selimović, koji je dobio 17 godina zatvora. Međutim, napominje ona, u optužnici su se spominjale još dvije osobe, koje nikada nisu optužene ni procesuirane.  

Privođenje ubice Kemala Selimovića. Arhiv

- Kada sam dobila dojavu da oni slobonno šetaju Tuzlom otišla sam u Tužilaštvo i vidjela da je tužilac koji je vodio predmet ovaj slučaj arhivirao. Saznala sam da je jedan ušao u BiH 2016. godine, a drugi godinu kasnije. Ja bi mogla tom tužiocu oprostiti da mi je neko ukrao najskuplje auto, ali su mi ukrali sina od 23 godine, a on ništa nije radio - kaže Merhija, odlučna da ide do kraja te da ostale umiješane u ovaj slučaj i nakon 11 godina privede pravdi.

Novi tužilac

Novi je tužilac preuzeo predmet, ali mu je teško, kaže Merhija, da iznađe način da raspiše potjernicu za dvojicom muškaraca koji nisu procesuirani. 

- Moj život više ništa ne vrijedi, oni su ubili i mene. Oni su meni odnijeli život, ubili su mi porodicu. Jasenko je otišao 2008. u decembru, moj suprug odmah 2009. godine u januaru. Ta dvojica momaka su uživali u kafićima, nisu ih tražili. Sad je problem raspisati potjernicu- napominje Merhija Hajdarhodžić.

Tužilaštvo TK: Uočeni propusti

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona provodi istragu protiv još dvije osobe koje su osumnjičene za krivična djela ubistvo, pokušaj ubistva i izazivanje opće opasnosti, a vezano za događaje iz decembra 2008. godine kod firme „Gaz auto“ Tuzla, kada je ubijen Jasenko Hajdarhodžić, ranjen Damir Mehić i povrijeđena još jedna osoba. 

Ove osobe su trenutno nedostupne organima krivičnog gonjenja, saopćeno je za "Avaz" iz Tužilaštva TK. U ranijim godinama, zbog institucionalnih propusta u Tužilaštvu došlo je do problema u procesuiranju ova dva osumnjičena lica. 

Nakon što su u 2018. godini ti propusti uočeni, došlo je do intenziviranja aktivnosti i preduzimanja svih neophodnih istražnih radnji i u odnosu na ova dva osumnjičena lica. Podsjećamo da su povodom istog događaja za tri osobe donesene pravosnažne osuđujuće sudske presude.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.