KRIMINAL

Pogledajte kako je Adnan Šerak doveden u Centralni zatvor u Sarajevu

Šerak je iz sigurnosnih razloga prebačen iz KPZ-a Zenica

Piše: Avaz.ba

21.9.2019

Adnan Šerak, jedan od opasnijih zatvorenika u KPZ-u Zenica, osuđen zbog nanošenja teških povreda sa smrtnom posljedicom, prije nekoliko dana je uz jake mjere sigurnosti doveden u KPZ Sarajevo. 

Šerak je prebačen u sarajevski KPZ zbog određenih sigurnosnih izazova, koji su njegov boravak u zeničkom zatvoru u ovom trenutku učinili nesigurnim. Šerak je prošle godine digao policiju na noge nakon što se nije vratio sa jednomjesečnog prekida zatvorske kazne po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu. Na izdržavanje zatvorske kazne trebao vratiti u ponoć 22. oktobra, ali se u KPZ-u nije pojavio, a za njim su više od mjesec dana tragale sve policijske agencije u zemlji. 

Uhapšen je 24. novembra u jednom sarajevskom kafiću, nakon što se policajcima pokušao lažno predstaviti kao njegov brat.

Šerak je i 2012. godine pušten na prekid izdržavanja kazne, kada je ranjen u pucnjavi. I tada je bio više od dva mjeseca u bijegu, nakon čega je vraćen u zatvor, uz ukidanje vanzavodskih pogodnosti.

Adnan Šerak je osuđen na sedam godina zatvora za nanošenje smrtonosnih povreda zatvoreniku Dženanu Džaki u KPZ-u Zenica.

Džaka je 5. augusta 2013. sa povredama glave primljen na Odjel intenzivne njege Hirurškog odjela Kantonalne bolnice Zenica, gdje je šest dana kasnije preminuo. Sve vrijeme je bio u komi, a obdukcijom je utvrđeno da je preminuo od posljedica povreda lobanje.

Prema presudi, Šerak je 5. augusta u prostorijama razglasa Prvog paviljona pozvao osuđenika Nenada Kojića te zatražio da zovne Dženana Džaku. Nakon što je Džaka došao, Šerak mu je pokazao određene fotografije te ga pitao zašto se slika s njegovim dušmanima, na šta mu je on, navodno, rekao da mu je Šerak prijatelj. Nakon toga ga je Šerak, tražeći da spusti ruke i gleda prema njemu, dva puta udario šakom u glavu, a Džaka je pao. Preminuo je usljed teških prijeloma kostiju glave.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.