AVAZOVA PATROLA

Mladića tukla četvorica: Prebili su me k'o vola u kupusu

Pijani A. D. (35) iz Sarajeva zadobio frakturu nosa, a tokom pregleda je čak i zaspao

Piše: Almir Kapo / Avaz.ba

23.9.2019

Fizički napad i posjedovanje oružja samo su neke od situacija s kojima su se susreli pripadnici Jedinice za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu Treće Policijske uprave – Policijske stanice Novo Sarajevo, sa kojima je ekipa „Avaza“ boravila u noćnoj smjeni.

Napravili punkt

Naši domaćini, budući da isprva nisu imali posla, prave punkt u Novopazarskoj ulici, gdje zaustavljaju i kontroliraju vozila. Užurbano nailazi Polo, kojim upravlja mladić.

- Negdje žuriš? – pitaju policajci vozača.

On im odgovara da je sve uredu. Slijedi detaljan pregled vozila i vozača. Na pitanje policajaca posjeduje li drogu, hladno ili vatreno oružje, mladić odgovara da ima pištolj.

Riječ je o gasnom pištolju, a budući da ima uredan račun i da je sve prijavljeno nadležnoj policijskoj stanici, kontrolirani prolazi bez sankcija. Pojašnjava policajcima da je „plašljivac“ kupio iz sigurnosnih razloga.

- Ne zna da je pištolj mač s dvije oštrice. Može ga potegnuti, ne znajući da druga osoba ima pravi pištolj i, eto, belaja. Posebnu pažnju obraćamo prema gasnim pištoljima, jer ih često koriste razbojnici i izvršioci drugih krivičnih djela – raportiraju nam policajci.

Razbojnici, naime, kada padnu u ruke policije, tako ne odgovaraju za nedozvoljeno držanje oružja.

Nastavljamo dalje. Patroliramo ulicama naselja Hrasno, Grbavica, obilazimo Vraca, Maltu... Stiže dojava od šefa smjena – mladiću je razbijen nos ispred kafića u naselju Kovačići. Jedna ekipa ide na lice mjesta, kako bi „pokupila“, eventualno, korisne informacije, dok mi s našim domaćinicma užurbano idemo u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.


Ukazivanje pomoći povrijeđenom. Avaz

Teturao se

Zatičemo 35-godišnjeg A. D. (identitet poznat redakciji) koji je vidno pijan. Tetura se... Tvrdi da su ga četvorica bez povoda napala ispred kafića te da mu nisu poznati napadači.

- Tukla su me četvorica, ubili su me k'o Boga – jada se oštećeni policajcima.

Povrijeđeni je prvo obavio snimanje nosa, a potom i CT glave te je utvrđeno da je zadobio frakturu nosa. Tokom pregleda čak je i zaspao.

Na koncu je upućen na Kliniku za uho grlo i nos. Policajci su mu poručili da, kada sanira povrede, dođe u stanicu i da izjavu.


Ruta za automafijaše

Naši domaćini su nam otkrili jedan makadamski put na koji se ulazi iz Novopazarske ulice.

- Ovuda samo mogu proći terenci. Često su ga koristili automafijaši, jer put vodi direktno u Lukavicu. I zbog toga često patroliramo u Novopazarskoj – raportiraju nam policajci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.