KRIMINAL Trgovina životinjama biznis u kojem balkanska mafija zarađuje milijarde

Psi krijumčareni iz BiH završavaju u bordelima

Krijumčarenje pasa iz BiH odvija se preko Srbije, a Rumunija vodi cijeli biznis, jer oni imaju dozvolu za legalni izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja

Piše: B. Cerić /avaz.ba

U Njemačkoj uhvaćena banda iz Srbije koja je prodavala maltezera za 500 eura

Foto: DW


Grupe koje se bave međunarodnim krijumčarenjem pasa uveliko djeluju i na području Bosne i Hercegovine, saznajemo od udruženja koje se bave zaštitom životinja.

Unosan posao

I naši kriminalci poprilično su se povezali s “psećom mafijom” koja djeluje na Balkanu, jer su u pitanju enormne zarade.

Reporterka “Deutsche Wellea” zabilježila je ilegalnu prodaju pasa u Njemačkoj za koju se sumnjiči “pseća mafija” s Balkana, koja na ovaj način zarađuje milijarde. Posao je toliko vrijedan da se profiti mogu porediti s onima od trgovine drogom ili oružjem.

Na snimku koji je objavio DW vidi se i trenutak u kom  troje preprodavaca iz Srbije pokušava  prodati psa maltezera. Ne znajući ni da je vakcinisan, oni su ga nudili po cijeni od 500 eura. Troje preprodavaca iz Srbije koje je policija uhapsila ima već podeblje dosjee. Psi se kupuju jeftino, a onda se u Njemačkoj prodaju tri ili četiri puta skuplje.

Većina ilegalno uvezenih pasa u Njemačkoj dolazi iz Rumunije, a slijede Mađarska, Srbija i Bugarska.

Udruženje  za zaštitu životinja „Av-Mau“ u Sarajevu legalno udomljava pse uglavnom u Englesku. Predsjednica ovog udruženja Amela Turalić  napominje da se  legalan izvoz pasa obavlja kroz karantine koje je odobrio Ured za veterinarstvo. Pas u karantinu provede 21 dan i onda može napustiti BiH preko jedinog graničnog prijelaza gdje je dozvoljen izvoz pasa, a to je prijelaz Bosanska Gradiška.

  • Turalić: Pratiti životnje

    Turalić: Pratiti životnje

    Foto: Arhiva


- To se zove sistem „pretis“ i kojem se može pratiti životinja od karantina do udomitelja u Engleskoj ili Njemačkoj. Mi to obavljamo preko karantina u Doboju, a po pse dođe transporter iz Hrvatske i za 24 sata pas je u Engleskoj. Legalno to je komercijalni izvoz robe, ima  traga u bazi podataka gdje psi završavaju - objašnjava Turalić.

Porozni prijelazi

Postoji i takozvana nekomercijalna dozvola kada vlasnik nakon provedenog odmora u drugoj državi psa vraća  u BiH.  Krijumčari upravo koriste ove dozvole da uz jednog psa provedu njih deset. Nelegalna trgovina pasa iz BiH odvija se preko Srbije. Javna je tajna da se krijumčarenje pasa u BiH vrši preko graničnih prijelaza Rača, Karakaj i Šepak, uz potplaćivanje carinika i to deset do 15 maraka po psu. Iz Srbije psi prelaze u Mađarsku, a potom u Rumuniju prema Aradu. Za to vrijeme već transporteri iz Bukurešta dolaze po pse i izvoze ih dalje u Njemačku i Austriju.

Tako se svake druge sedmice uglavnom iz Sarajeva i Tuzle po deset pasa šalje u  Rumuniju, a potom u zemlje zapadne Evrope i ne zna se gdje ti psi završavaju. Novi vlasnik može raditi s njim šta ga je volja, može ga preprodati, a pojedini završe i u njemačkim bordelima za pse.

Rumunija vodi cijeli biznis, jer oni imaju dozvolu za legalni izvoz pasa, a usput nelegalno uvoze i prevoze i pse iz balkanskih zemalja.

Izdaju lažne dokumente

“Dog Trust”, organizacija za zaštitu životinja iz Velike Britanije, je obimnim istraživanjima uspjela pokazati kako je trgovcima jednostavno da, naprimjer, u Rumuniji od veterinara dobiju lažne dokumente za pse. Na kraju se za 30-40 pasa zaradi između 20.000 i 25.000 eura.

Prodaja preko eBaya

Njemačka nevladina organizacija za zaštitu životina “Četiri šape” je izračunala da se samo preko malih oglasa na eBayu godišnje proda 2,3 miliona pasa. Većinom ilegalno. Zarada je oko 700 eura po psu. Godišnje se, dakle, tako zaradi 1,6 milijardi eura i to samo preko eBaya.

Studija Evropske unije utvrdila je da se  550.000 pasa godišnje ilegalno preveze preko granica

NA VRH

Komentari