ISTRAGA

Detalji tragedije: Kćerka kineskog diplomate se, najvjerovatnije, objesila

Tijelo pronađeno satelitom nakon tri mjeseca

Džu Sjinjue. Informer

Avaz.ba

26.9.2019

Dvadesetjednogodišnja kineska studentica Džu Sjinjue, koja je 29. juna nestala u Bajinoj Bašti, pronađena je kako visi u utorak poslije podne u mjestu Krtice u Nacionalnom parku "Tara". 

Kako prenose srbijanski mediji, otac nesretne djevojke, inače ugledni historičar i visokopozicionirani kineski diplomata, kćerku je pronašao pomoću satelita, a potom je snimke lokacije proslijedio lokalnoj službi spašavanja. 

Kada su došli na teren, spasioci i vatrogasci su Džu pronašli obješenu o drvo. Tijelo joj je bilo u potpunosti sasušeno i bez ikakvih tragova nasilja, što ukazuje da je, najvjerovatnije, izvršila samoubistvo. S obzirom na to da je lokacija bila izuzetno nepristupačna, na strmini 30 metara ispod puta, izvlačenje tijela nesretne djevojke trajalo je skoro 16 sati. 

Još nisu poznati razlozi zbog kojih je mlada Kineskinja, koja je studirala u Španiji, podigla ruku na sebe, ali se zna da se godinama borila s depresijom. 

Da se nešto čudno dešava s djevojkom, roditelji su primijetili u posljednjim porukama i razgovorima kada im je rekla da ne želi više živjeti. 

Podsjetimo, Džu Sjinjue je nestala 29. juna ove godine, kada je posljednji put signal njenog telefona lociran na teritoriju Bajine Bašte, gdje je došla sama i prespavala jednu noć u hotelu.

Njen nestanak su nešto kasnije nadležnim organima prijavili njeni roditelji i od 15. jula je počela svakodnevna potraga. Jedan od spasilaca koji je učestvovao u potrazi i u izvlačenju tijela ispričao je za srbijanski "Informer" kako se odvijala ova misteriozna tragedija.

- Ona je sama došla u Bajinu Baštu i u hotelu je prespavala jednu noć. Roditeljima se posljednji put javila 29. juna i na osnovu tih poziva je preko baznih stanica i locirano da je bila u ovom gradu. Potraga je počela 15. jula, kada su roditelji prijavili nestanak jer se nije vratila kući. Svakodnevno je pretraživana teritorija Nacionalnog parka "Tara". Ali to je kao da tražite iglu u plastu sijena. Ubrzo su se u potragu uključili i njeni roditelji i Ambasada NR Kine. Oni su u dva navrata dolazili ovdje i jednom su čak ostali mjesec. Pošto je njen otac utjecajan čovjek, historičar i diplomata, a majka doktorica, oni su nezavisno od nas kćerku tražili pomoću satelita - priča "Informerov" izvor.

U izvlačenju tijela Džu Sjinjue učestvovali su i specijalno obučeni rendžeri. Ivan Ilić, šef rendžera Nacionalnog parka "Tara", izjavio je da su spasilačke službe danonoćno radile dok nisu pronašle nesretnu djevojku. 

- Čim nas je policija obavijestila o nestanku, krenuli smo u svakodnevne potrage. Neprekidno smo bili na terenu i pretražili smo skoro cijelu Taru. Ubrzo su došli i roditelji djevojke, koji su željeli pomoći u potrazi, na šta smo pristali. U potrazi su učestvovali i Kinezi koji rade u ovom kraju i imaju prodavnice i oni su bili neka vrsta prevodilaca između nas i roditelja. Ne ulazim u to kako su roditelji vršili dodatne pretrage terena, ali su nam dostavljali snimke lokacija sa satelita i mi smo ih provjeravali. Lokacija s posljednjeg snimka koji su nam dostavili bila je prava, odnosno tu se nalazilo tijelo djevojke - objasnio je Ilić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.