NA LICU MJESTA

"Avazova" patrola: Pijani gastarbajter: Može li se šta ’ovako’ dogovoriti?

Bahatom vozaču oduzeta vozačka dozvola te je isključen iz saobraćaja

Piše: A. Kapo / Avaz.ba

7.10.2019

„Crne uniforme“ Pete policijske uprave – Policijske stanice Ilidža, s kojima smo patrolirali, obišli su svaki kutak ove sarajevske općine.

Redovan obilazak

Noć je počela mirno - redovnim obilaskom zavučenih i neosvijetljenih dijelova Ilidže, kao što su putevi za poznata izletišta Stojčevac i Rimski most. Obišli smo i sablasno prazne Malu i Veliku aleju.

Na vezi smo slušali kako njihove kolege ispraćaju voz u kojem se nalaze opasne materije. Sve je prošlo uredno, a za to vrijeme saobraćajci su pijanim vozačima već uspjeli oduzeti tri vozačke dozvole.

Nevrijeme, propraćeno jakom kišom i vjetrom, kao da je i kriminalce otjeralo s ilidžanskih ulica. U međuvremenu je stigla dojava šefa smjene da se uputimo na autoput kod naplatnih kućica, gdje su policajci trebali da prate dva autobusa s navijačima Sarajeva, koji su se vraćali s gostovanja u Širokom Brijegu. Policajci su nam pojasnili da se radi o redovnoj proceduri kako ne bi došlo do incidenta, kao što je bilo nedavno, kada su napadnuti navijači Zrinjskog.

Kontrola usljedila zato što na vozilu nisu bila uključena svjetla. M. Kadrić

Na kružnom toku naišao je Golf 4. Vozač je zaboravio uključiti svjetla. Bilo je to dovoljno da se vozilo zaustavi i vozač podvrgne alkotestu, koji je pokazao tri nule pa je ovog puta prošao s upozorenjem. Policajci su ubrzo ponovo uključili rotacije. Zaustavili su Audi austrijskih registarskih oznaka. Vozač je tvrdio da je popio dva piva, ali je alkotest pokazao drugačije – 0,48 promila alkohola u krvi.

Policajci su mu pojasnili da će mu oduzeti vozačku dozvolu na 24 sata te da će mu izdati prekršajni nalog od 50 KM. Vozač, koji radi u Austriji, pravdao se da je mislio da je gornja granica 0,50 promila alkohola u krvi. U trenucima dok je policajac pisao prekršajni nalog, vozač je prišao do vrata službenog vozila.

- Može li se šta „ovako“ dogovoriti – upitao je.

Policajac ga je samo mrko pogledao i kao iz topa odgovorio: “Ne može!”

Pio „nularice“

Kontrolirani i migranti. M. Kadrić

Budući da je, ujedno, isključen iz saobraćaja, policajci su mu rekli da vozilom mora upravljati neko drugi.

Vozač je rekao da će to uraditi prijatelj suvozač. Policajci su ga upozorili da ne može ni on ukoliko je pijan.

- Ma, on je čitavu noć tukao nularice (bezalkoholno pivo, op. a.) – kroz osmijeh je rekao gastarbajter dok je uzimao prekršajni nalog i sjedao na suvozačevo mjesto.

Pokisli migranti

Tokom patroliranja, susreli smo i grupu migranata. Iako su pokušali da se zaštite od kiše tako što su se prekrili improviziranim kabanicama od najlona, mokri su do gole kože. Policajci nam kažu da ni Ilidžu nisu zaobišli problemi koje nose migranti. Prije našeg dolaska, kolege su upravo sklanjale migrante s ulica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.