MUP SBK Rasvijetljena zloupotreba bankovne kartice

Nezapamćen slučaj u Busovači: Zaštitar u banci, ogrezao u kocki, penzionerki skinuo 1.500 KM s računa

A. N. (21) iskoristio trenutak nepažnje i od žene neovlašteno uzeo podatke s bankovne kartice

A. Ka. / Avaz.ba
08.10.2019 11:27

Istražitelji rasvijetlili prevaru

Foto: Ilustracija

Pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona, u saradnji s kolegama iz Policijske stanice Busovača, rasvijetlili su zloupotrebu bankovne kartice. Tom prilikom oštećena je penzionerka iz Busovače. 

Penzionerka je alarmirala policiju iz Busovače, nakon što je prilikom korištenja bankovne kartice uočila nedostatak na svom računu, koji je otvoren u jednoj od komercijalnih banaka.

Operativnim radom istražitelji su utvrdili da je A. N. (31), radnik zaštitarske agencije, koja pruža usluge osiguranja banci u kojoj oštećena ima otvoren račun, iskoristio trenutak nepažnje i od nesretne žene neovlašteno uzeo podatke s bankovne kartice.

Potom je radnik osiguranja putem interneta izradio „lažne“ korisničke račune za učestvovanje u internet igrama na sreću te u više navrata izvršio uplate na račun jedne sportske kladionice. Na taj način pričinio je više od 1.500 KM materijalne štete.

Tokom kriminalističke obrade zaštitar je u potpunosti priznao izvršenje krivičnog djela i protiv njega se poduzimaju zakonom propisane mjere i radnje.

Iz MUP-a SBK su upozorili korisnike bankovnih kartica da obrate pažnju na zaštitu ličnih podataka, kako bi spriječe eventualne zloupotrebe i nastanak materijalne štete.

Tagovi

MUP SBK Prevara

Komentari

NA VRH