STRAVIČNO

Hronologija horora: Misteriozna smrt Lane Bijedić iz Mostara, gdje je lociran signal posljednji put

Majka prijavila nestanak

Mjesto gdje je nađena. GSS

Piše: M. Smajkić

8.10.2019

Vijest o nasilnoj smrti Lane Bijedić (19) iz Mostara duboko je jučer potresla stanovnike grada na Neretvi.

Njeno beživotno tijelo izvučeno je preksinoć iz rijeke Studenčice u mjestu Studenci, na pola puta između Čapljine i Ljubuškog, prema skretanju za vodopad Kravica.

Ribar koji se zatekao na lokalitetu gdje je tijelo nađeno, primijetio je da voda nešto nosi.

Tragovi borbe

Iako u prvi mah nije bio siguran da je riječ o tijelu, on ga je ipak, da ga voda ne odnese, štapom zakačio i uspio dovući do obale, nakon čega je alarmirao policiju u Ljubuškom i Hitnu pomoć.

Iz policije su u 19 sati pozvali pripadnike GSS-a, koji su tijelo izvukli iz rijeke, a za sve njih koji su se zatekli na mjestu događaja, kako saznajemo, prizor je bio mučan.

Iz Tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona jučer je saopćeno da je, nakon identifikacije te uviđaja, utvrđeno da se radi o nasilnoj smrti.

Bijedić: Tragično prekinuta mladost. Avaz

Na tijelu djevojke uočeni su hematomi, pogotovo u predjelu obje ruke te jednog oka. Istražitelji sumnjaju na tragove borbe, a s terena su izuzeti fragmenti koji će biti poslani na vještačenje.  

U saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona, vrše se istražne radnje, koje se odnose na provjeru brojeva upućenih s njenog telefona. Navodno je signal njenog telefona posljednji put lociran kod Čapljine.

Reakcija tijela nakon izvlačenja iz vode nije, također, svojstvena onoj koja se dogodi kad je riječ o utapanju, ali bi sve te nedoumice trebao razjasniti obducent.

Na pitanje kako je nesretna djevojka, uzorna i marljiva, kako se to iznosilo, dospjela do Ljubuškog i kako je stradala, jučer nije bilo odgovora.

Njen nestanak je dan ranije u 18.15 sati policiji prijavila majka Nina Bijedić, inače dekanesa Fakulteta informacijskih tehnologija (FIT) u Mostaru.

Uzorna i marljiva

Prema prijavi, djevojci se u 14.30 sati izgubio svaki trag. Majka ju je neuspješno pokušavala dobiti na telefon nakon što se u dogovoreno vrijeme nije vratila kući „s kafe sa prijateljicom“. Majku je to posebno uznemirilo, jer je Lana nakon toga trebala otputovati za Sarajevo, gdje je, nakon što je završila Građevinsku školu u Mostaru, upisala, kako su nam kazali njeni poznanici, Internacionalni univerzitet Burch.

Nažalost, niko nije mogao zamisliti ovakav tragičan ishod, da Lana bude nađena mrtva u rijeci, na mjestu koje je, inače, obraslo u šaš i trsku.

Jedino dijete

Majka nastradale Nina Bijedić u srodstvu je s Džemalom Bijedićem, nekadašnjim premijerom bivše države. Nakon što je saznala strašnu vijest, kako nam je rečeno, u veoma je lošem stanju. Lana joj je bila jedino dijete.

Od Lane su se jučer oprostili i u Građevinskoj školi, koju je donedavno pohađala. Kako su naveli, zapamtili su je kao posebnu, inteligentnu, kreativnu i iskrenu djevojku.

Osvajala je, naveli su, brojne nagrade na takmičenjima, posebno u engleskom jezikom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.